2018-08-05 155 views
為左女友一句想試starbucks嘅nitro cold brew coffee,突登去左加連威老道間starbucks reserve買黎飲。點知去到先發現呢間冇,店員話最近都要去到旺角家樂坊starbucks reserve先有,唯有過去試下啦。家樂坊分店比平時嘅店舖大好多。門口已經見到starbucks reserve所提供嘅4款咖啡豆。我地入去就即刻過去bar枱果邊,終於發現有nitro cold brew。同店員落完單就揾位坐低。隔左一陣期待已久嘅咖啡就送到。除左咖啡之外,店員會係餐盤上放有一片朱古力,一杯水同一張介紹所用咖啡豆嘅卡片。今次呢杯就用左薩爾瓦多蒙特卡洛莊園嘅咖啡豆。雖則我地唔係咖啡狂熱份子,亦唔係好識分卡上所謂嘅柑橘氣息同黑朱古力餘韻,但作為外行人黎講呢杯nitro cold brew係唔錯嘅。咖啡入口細滑,沒有苦澀味,之餘仲有d清香。因為沒有加糖同奶所以更能帶出咖啡嘅香味,與一般係starbucks買到嘅咖啡相比可以講係香滑10陪。雖說價錢係比starbucks一般咖啡貴,但間唔中享受下都唔錯呀!