2022-05-30
今日同朋友搵食先面發現鳳城有好多間,去開既係銅鑼灣、太子、油麻地,後面兩間都關店。原來北角有間叫鳳城酒家,跟鳳城1954不同的,酒家位於北角渣華道,懷舊得來亦有間出名蛋捲鋪一起見證現代的香港😃。聽聞呢間鳳城有懷舊點心,而且味道很不錯,份量也很足🥰。我地三人今日叫左幾樣熱門點心🤭🤭⋯⋯👉🏼 豬潤燒賣 - 3塊大豬潤🤗🤗👉🏼蝦米煎腸粉 - 煎得好好!似即煎即食🥰👉🏼叉燒包 - 兩個大包feel👉🏼雞包仔 - 軟熟的雞包🤭👉🏼煎韭菜餃 - 很有韭菜同蝦味,感覺滿足😛👉🏼上湯炸粉果 - 略嫌梳打粉味濃了點🤥👉🏼潮洲粉果 - 阿媽至愛😇 皮剛好,餡料足👉🏼灌湯餃 - 一盅兩件,湯料都甜味足👉🏼 蒜蓉鮮魷 - 一般,較稔👉🏼蒸鳳爪 - 濃味者合🤪以上最推薦的就是豬潤燒賣,煎韭菜餃,灌湯餃 其他都有正常水準😊😊。價錢方面 大部分都係中點👍🏼$30,小點都$21,但好少係小點😂😂酒家環境與一般酒樓差不多,一到12:00午膳時候,客人𣊬間坐滿店內,座位間隔尚算寬闊👍🏼。呢間酒樓都會係我可encore 之選😌👍🏼
👉🏼 豬潤燒賣 - 3塊大豬潤🤗🤗
👉🏼蝦米煎腸粉 - 煎得好好!似即煎即食🥰
👉🏼叉燒包 - 兩個大包feel
👉🏼雞包仔 - 軟熟的雞包🤭
👉🏼煎韭菜餃 - 很有韭菜同蝦味,感覺滿足😛
👉🏼上湯炸粉果 - 略嫌梳打粉味濃了點🤥
👉🏼潮洲粉果 - 阿媽至愛😇 皮剛好,餡料足
👉🏼灌湯餃 - 一盅兩件,湯料都甜味足
👉🏼 蒜蓉鮮魷 - 一般,較稔
👉🏼蒸鳳爪 - 濃味者合🤪
呢間酒樓都會係我可encore 之選😌👍🏼