💛SPOON (北角)北角炮台山蜆殼街9-23號秀明中心地下C2號舖今日介紹呢間餐廳位於炮台山,除咗位置10分便利之外,佢嘅性價比同埋食物質素我都覺得好值得推介俾大家。嗰日我哋大約晚上7:30收工時間嚟到呢度食晚餐,因為好近炮台山地鐵站,所以一出閘行咗幾分鐘就嚟到。我哋一嚟到就分別叫咗一個燒粟飼法式豬鞍(8oz)伴鮮果莎莎醬配烤雜菜及燒薯角+果仁焗三文魚柳伴白酒忌廉汁配烤雜菜及薯蓉&牛油果蟹肉沙律。首先講一講牛油果蟹肉沙律,因為我哋嗰日嚟到已經係晚上大約8:00,但係佢嘅沙律,啲菜都好新鮮,完全唔似放咗一日,再加上我本人係好怕好酸嘅黑醋沙律,但係佢呢個我覺得都唔會太酸,我個人都可以接受到。之後八安士嘅豬鞍,size係勁大塊,一上菜嘅時候香味四溢,中間切開可以見到整塊豬安其實淨係好嫩滑,食落口嘅時候一啲都唔乾,外面燒到好香,然後中間有保留到有肉汁。之後果仁焗三文魚柳都無令到我哋失望,果仁好香好脆口,三文魚柳都好大份,再點埋白酒忌廉汁,令到整個意粉同埋三文魚柳都更上一層樓,口感好順滑。總結嚟講,今日介紹呢一間餐廳都好開心,因為兩個人食咗大約$400,但係質素我覺得可以比得上高級Cafe,除
💛SPOON (北角)
北角炮台山蜆殼街9-23號秀明中心地下C2號舖

我哋一嚟到就分別叫咗一個燒粟飼法式豬鞍(8oz)伴
鮮果莎莎醬配烤雜菜及燒薯角+果仁焗三文魚柳伴白酒
忌廉汁配烤雜菜及薯蓉&牛油果蟹肉沙律。

總結嚟講,今日介紹呢一間餐廳都好開心,因為兩個人食咗大約$400,但係質素我覺得可以比得上高級Cafe,除咗位置方便之外,食物質素都真係幾唔錯。