2010-10-27
知道Tuttimelon大熱,我又未試過自助買froyo,星期六的下午食完個late lunch就即刻過黎試試。一去到3樓,嘩!人龍一條,好誇張,有好多人攞住個杯排隊。靠牆有數部乳酪機,yoghurt base的選擇好多,有成十款yoghurt base。我見事態嚴重,不敢怠慢,快快拎個杯又走去湊熱鬧。最後我要左三隻味包括︰原味、蜜瓜及藍莓。唧的時候,乳酪出得好慢,而且望落有少少硬身,唔可以唧出好似軟雪糕打圈個種效果(加上可能係我手勢唔好)。每隻味我只要左少少,因為根據磅數計錢一般都比較唔化算,唧完後就走去toppings的櫃台排隊,出奇地發現生果的選擇好少,連我的至愛藍莓粒都無,太過份喇!退而求其次要左奇異果、芒果、granola、orea餅粒、orea粉(第一次見,幾好!)及蜜糖。他選擇左較偏鋒的口味有杏仁同益力多,toppings有爆果汁珠珠、蘆薈粒及荔枝等等。乳酪的質地食落又唔太硬,都ok不過有少少酸,各人口味不同啦!不過兩種生果味好假,如果無落蜜糖一齊食,個藍莓乳酪帶有少少藥水味! 杏仁味反而做得好似,可惜我對杏仁食物一向麻麻地,益力多味就酸上加酸,都係麻麻。我覺得以生果口味
我覺得以生果口味的froyo黎講,yogurtime似乎最好,整體水準都係Yomam最對胃口。
我見好多人唧好多好多,多到成個杯滿哂,好誇張,好似唔洗錢咁,不過我卻認為味道好一般,toppings叫做有少少驚喜但唔特別,番食指數偏低,如果經過又見到有特別味道的話都可能會再一試咁囉!