2022-03-21
當你在"開飯喇"網頁搜尋日本鐵板燒選擇多不勝數, 而今次選擇位於尖沙咀鐵板超主要原因是有多款套餐選擇, 雖然食物款式差不多, 最大吸引是全單66折🤭首先看完套餐內的食物種類, 鎖定你自己必食之選, 再看看你自己當日胃口有多大&價位😅 因為我一早已鎖定要食南非鮑魚, 加上自己心多多要選擇多款食材&價錢定位, 我便選擇$1888套餐, 套餐包括前菜, 沙律, 主食, 海鮮湯&甜品前菜是銀魚仔, 甜合桃&濃味蒜頭沙律菜新鮮配醋汁服務員會將你選擇套餐的食材送到你面前給你們拍照, 廚師便隨即烹調食物. 銀雪魚, 帆立貝, 鮑魚都好新鮮, 尤其鮑魚還在你面前郁動😅 鵝肝亦很大件, 都有成吋厚. 基本上烹調汁醬都是差不多, 食鐵板燒的樂趣就是可以欣賞廚師的廚藝🤭(同時有兩個廚師同埸真是有分別, 有高低)鮑魚爽口有口感, 汁醬較重味, 無須再沾任何醬汁銀鱈魚肉質滑滑, 最欣賞是廚師煎到塊魚皮很脆口帆立貝肉身算厚, 汁醬味道與鮑魚一樣, 都是鹽, 牛油, 黑椒& 蔥粒味廚師有加蒜蓉粒一齊煎塊多士, 所以變咗蒜蓉多士. 鵝肝面脆內嫩, 不過鵝肝本身非常油. 食完要用新鮮菠蘿中和口腔內的油脂. 野菜方面有意
前菜是銀魚仔, 甜合桃&濃味蒜頭
沙律菜新鮮配醋汁
鮑魚爽口有口感, 汁醬較重味, 無須再沾任何醬汁
銀鱈魚肉質滑滑, 最欣賞是廚師煎到塊魚皮很脆口
廚師有加蒜蓉粒一齊煎塊多士, 所以變咗蒜蓉多士. 鵝肝面脆內嫩, 不過鵝肝本身非常油. 食完要用新鮮菠蘿中和口腔內的油脂. 野菜方面有意大利黃瓜, 蓮藕&秋葵, 不過本人覺得廚師落得太多油. 可能你又會話冇油點樣煮?! 真是雞同雞蛋嘅問題🤔🧐
澳洲和牛厚燒, 廚師煎之前會問你肉質熟度要求, 烹煮中亦有噴火環節🔥 牛肉味都濃烈, 有咬口. 蒜片乾身脆口, 重蒜頭味
大量銀芽, 不過都係鹽, 黑椒牛油味😬
我每次最期待是作尾聲的炒飯, 看似簡單的食物, 但是最難整得好的食材. 廚師加入煙肉粒, 洋蔥, 粟米, 雞蛋, 櫻花蝦乾, 蟹子 & 蔥粒. 不過這個令我非常失望, 炒飯不夠乾身, 做不到一粒粒的效果, 最嚴重問題是味道非常鹹, 我吃下幾囗真是吃不下😑
海鮮湯, 湯底很重魚味, 味道普普通通
最後甜品是荔枝味&芝麻味雪糕, 而我倆選擇各一, 不過兩者味道未算突出
席間見鄰枱多數選擇有龍蝦食材套餐. 若然畀我再選擇, 我會選擇有龍蝦鮑魚, 再加兩款食材套餐😅