2019-02-19
附近做野行過見到有新開食店, 而且係日式魚生井, 當然要叫埋同事去試新野啦!店舖坐位不是很大, 全店約30座位甘上下, 有各式各樣既魚生刺身井, 又可以自選魚生料, 麵食定食都有。我地一班同事就俾佢menu個極上海膽井吸引左, 見佢有海膽, 帶子,刺身蝦同魚子都只係$80, 當然要一試啦!極上海膽井海膽- 份量不多, 約有1~2片 (鮮甜可以)帶子- 2片 (是1只cut 開成2片)刺身蝦- 1隻 (正常size)魚子- 約有1湯匙角切蛋 - 約平時2片玉子份量以$80 可以同時食到海膽,帶子都可以接受, 海膽份量還可接受,但帶子只有2片薄片有點過少, 同時飯既份量吾多,應只有大半碗的份量, 對於比較大食的人或男士確實有d 不上不下既感覺!同事叫了鮑魚蟹膏井 $168 , 有鮑魚,蟹膏,蟹鉗,帶子同蟹肉,同事回應只是一般另外此店用的是外賣碗 而不是瓷碗(但同事的$168井是用 瓷碗, 這點又攪不清是否貴價的用瓷碗, 而相對平價的用外賣碗),有點不對勁, 一不就全部用外賣碗, 一不就全部用瓷碗, 不要介分平跟貴價, 畢竟$80 一個井都不是平價吧!
極上海膽井
海膽- 份量不多, 約有1~2片 (鮮甜可以)
帶子- 2片 (是1只cut 開成2片)
刺身蝦- 1隻 (正常size)
魚子- 約有1湯匙
角切蛋 - 約平時2片玉子份量