特上海膽飯🦐通常食海膽就知魚生飯壽司既水準🍣普通啊唔係腥但係未到超鮮甜🥴個甜蝦🦐反而超新鮮又大隻😋😋仲有個帶子都巧巧食☺️超大粒又新鮮😊😊不過個飯就無咩特別了佢個服務都好好我一開始思考唔到食咩🥺🥺佢都好積極介紹咩魚生飯好食啊🤣🤣同埋其實選擇算多☺️除左魚生飯😄仲有基本熟食既飯啊拉麵啊👍🏻-🚽(5🌟滿分)我無去呢間餐廳廁所🚽因為隔離就係d2place 之後已經讚過啦😃就唔重複啦
特上海膽飯🦐

🚽(5🌟滿分)
2020-12-19 1491 views
要向下落嘅店舖總帶着神秘感,加上門面原宿風格。武漢肺炎冇得去旅行,就抱住參觀嘅心情,當去咗日本頂頂癮,睇睇食物係咪都係咁得。油甘魚三文魚魚生丼碗飯有啲細,食落還可以,最緊要有塊紫蘇葉。配埋杯麥茶一流。最奇怪佢係比有色食飯,雖然味道唔差,但係我都係鍾意比較白飯。
要向下落嘅店舖總帶着神秘感,加上門面

油甘魚三文魚魚生丼

2020-12-14 922 views
之前已經想試這一間日式餐廳,店舖不大,可容納的顧客不多,繁忙時間就需要等位。餐牌都算多元化,提供熟食之餘,亦有提供自選刺身丼飯。眼見自選丼飯的刺身有不少選擇,飯底亦可揀選份量,毫不猶豫就選了自選丼飯。個人本身食量比較細,選擇了小飯之後,加了三款配料,包括左口魚裙邊,油甘魚,吞拿魚蓉。一上枱分量也不少,整體望落去亦相當吸引。米飯已經有調味,所以不需加豉油。而刺身吃不出魚的鮮甜味,味道只能說可接受。如果再光顧,我會試下熱食。
如果再光顧,我會試下熱食。

2020-10-05
$100 (Lunch)
2020-10-21 1452 views
行過覺得幾吸引不過刺身就唔係好好食 唔新鮮不過我覺得係貨源問題 唔關間鋪事 因為上幾次食其他鋪頭都覺得刺身難食咗但重點係熟食好得不過如果大家飲開濃湯 呢間就略嫌淡咗少少個牛舌同柚子胡椒油甘魚真心好好味連我男朋友唔食呢兩樣都覺得好食同入到口真心誇張
行過覺得幾吸引
不過刺身就唔係好好食 唔新鮮

但重點係熟食好得
不過如果大家飲開濃湯 呢間就略嫌淡咗少少
個牛舌同柚子胡椒油甘魚真心好好味
連我男朋友唔食呢兩樣都覺得好食同入到口
真心誇張
荔枝角地鐵站D2出口隔離有間日本野🇯🇵餐廳既裝修好有日本風格,好多日系油畫同播住日文歌🎼而家無得去日本唯有頂住先🤪點左個自選刺身丼飯🍱吞拿魚蓉+三文魚腩+汁燒帆立貝飯我鍾意佢個飯底用醬汁撈埋煮 好好味😋個碗望落好細碗咁,但食到1半已經好飽剌身正常,吞拿魚蓉份量偏少,個三文魚腩係厚切都ok叫多個吉列蠔小食 熱辣辣炸得好脆口,入面好多汁 😍
荔枝角地鐵站D2出口隔離有間日本野🇯🇵
餐廳既裝修好有日本風格,好多日系油畫同播住日文歌🎼
而家無得去日本唯有頂住先🤪

點左個自選刺身丼飯🍱
吞拿魚蓉+三文魚腩+汁燒帆立貝飯

我鍾意佢個飯底用醬汁撈埋煮 好好味😋
個碗望落好細碗咁,但食到1半已經好飽

剌身正常,吞拿魚蓉份量偏少,個三文魚腩係厚切都ok
叫多個吉列蠔小食 熱辣辣炸得好脆口,入面好多汁 😍
2020-06-08
$80 (Lunch)
2020-07-15 1128 views
日本的食物令人吸引,今天難得放假,跟朋友到處看看~這店子日本風很重,棒,令人有點日本的感覺,酒櫃的選擇非常多,愛飲用日本酒的人要來呢。刺身有多款選擇,甜蝦、榮螺、帶子,午市的選擇多,朋友很愛吃日本東西,這個店很符合他心意,不錯,想在大熱天來一個日本午餐,要來日本風店子一看呢。套餐份量很多,棒~優質三文魚刺身、帶子,都是很新鮮,魚皮閃亮,魚身有微微雪花紋理。帶子爽口煙韌,有微微黏性,味道清甜。拖羅軍艦,份量很多,特別的吃不到筋位,甘香鬆化,入口便成濃厚油香。添上芝麻、甜洋蔥,非常的香口。自選加點的海膽飯,也是不錯的美食~店舖很講究食材,魚生大多是直送。壽司即叫即握,壽司飯用成本更高的赤醋飯,味道更具層次。每件壽司又根據食材特性作個別調味,連豉油也不用蘸。日本東西非常吸引,棒也也。
日本的食物令人吸引,今天難得放假,跟朋友到處看看~

套餐份量很多,棒~

帶子爽口煙韌,有微微黏性,味道清甜。

自選加點的海膽飯,也是不錯的美食~

日本東西非常吸引,棒也也。
2020-07-12 895 views
去荔枝角你多數係去咩地方呢?我諗好多人都係去D2place 😂喺D2place附近嘅一間日本餐廳🇯🇵 Lunch menu有好set選擇,而且也有自選丼飯簡,價錢亦很合理👍🏽拉開餐廳門要行幾級樓梯,2旁放了清酒樽🍶吸引了我的目光👀如果我屋企都有咁既酒櫃設計就好啦💛🔸lunch set C $148⌲前菜兩款⌲味增湯⌲時令海膽⌲牡丹蝦刺身⌲油甘魚⌲三文魚⌲帶子壽司⌲加州卷⌲迷你烏冬有咁多款刺身又有海膽都係$148真係好抵又飽肚🤓牡丹蝦好大隻,好甘甜😝 油甘魚同三文魚都好厚身,整體鮮味十足👍🏽 帶子壽司同加州卷各2件,飯都是用了赤醋飯 。海膽入口creamy又鮮甜,唔苦呀nice~仲有碗迷你烏冬也!湯底係豬骨湯底,配料有海帶、紫菜、魚蛋和粟米,份量好多呀😆點解要叫迷你既🤣
去荔枝角你多數係去咩地方呢?

🔸lunch set C $148
⌲帶子壽司
⌲加州卷
⌲迷你烏冬
有咁多款刺身又有海膽都係$148真係好抵又飽肚🤓

海膽入口creamy又鮮甜,唔苦呀nice~

2020-06-22 696 views
第一次喺荔枝角食嘢,約咗朋友行D2。本來諗住夜啲先食正餐,但實在太肚餓經過見到一間門口唔係好顯眼嘅日本餐,唔知係唔係晚飯時間好多人,諗住細食少少,夜晚再食宵夜。叫咗啲刺身,價錢唔貴正常,諗住普普通通,點知出到嚟嘅水平係中上,就算夜晚食啲刺身都好新鮮,三文魚好肥美。但食刺身唔飲嘢又好似爭D野,見到佢poster有新出嘅芒果酒,好吸引本身好鍾意食芒果,同朋友叫咗一人一杯,點知一飲上咗忍勁好飲,好飲到後尾乾脆叫咗一支嚟飲,二個女仔不知不覺就飲左勁多,我同朋友食飯都唔會叫酒飲,但今次真系例外勁易入口。好推介比女仔飲仲有叫左幾串串燒,雖然等咗陣,但證明佢係即燒,雞翼勁好味,我唔會好似出邊咁得啲皮有味D肉冇味。我嘅第一篇食評就俾咗佢,總括來講價錢對得住食物綽綽有餘,除咗地方細左D,環境窄左D,但對我來講小店就係咁,注重嘅係食物質素。

2020-06-19 502 views
咁我今日晏晝就嚟咗呢一間想食日本料理都食咗一個自選嘅刺身丼飯咁佢呢係有得揀小盛飯同大盛飯先嘅 岩哂唔同食量既人咁我本身就比較細食 呢到對我黎講唔洗浪費食物 另外呢就逐樣刺身計錢嘅 咁我就呢次就嗌左火炙左口魚裙邊,火炙鰻魚同埋火炙三文魚 個刺身丼飯一嚟到嘅時候 我感受到佢好似就來滿到㵼咁樣 另外佢嗰啲刺身都一啲都唔手軟 唔會話只係得好細塊或者之後質素又好差因為我之前喺其他日本料理食過啲左口魚邊係好似橡筋咁樣 一啲都冇入口即溶嘅感覺 但係呢度就會有同埋佢除咗你order 嗰啲啦 佢另外仲會有玉子,青瓜,生薑同埋黃瓜做配菜嘅 食落去口感唔會單調 唔會好油膩 佢個底就用咗佢哋嘅醋飯 少少酸好開胃最最最重要既係 我嗌既呢個組合都只係$90 真係好抵食

咁佢呢係有得揀小盛飯同大盛飯先嘅 岩哂唔同食量既人
咁我本身就比較細食 呢到對我黎講唔洗浪費食物

最最最重要既係 我嗌既呢個組合都只係$90 真係好抵食

2020-06-19
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
  • 自選魚生飯
返工有時食黎食去個幾間餐廳覺得好悶好無癮😶所以得閒就想發掘下附近仲有咩平靚正餐廳可以揀之前就去咗喺D2 place前一條街既呢間地下小店試😚唔知同時間/疫情有無關係lunchtime去人唔算太多唔使花時間等位(雖然同我同行既連埋我得2個人食🤣🤣)但間唔中食下刺身飯係幾滿足既😆😍不過價錢都唔算特別平喔~🙈🙈-⭐特上海膽丼$90:呢度既刺身整體都ok既~基本上都新鮮,牡丹蝦、帶子鮮甜味美,三文魚子色澤剔透,蟹子玉子份量挺多,很不錯❤,不過對於海膽就未覺得驚豔,略為淡味。90蚊的話未必下次再叫~可能試其他!·⭐三文魚丼$65:啲三文魚幾新鮮❤,不是厚切但算肥美,刺身表面很油潤很有光澤,吃起鮮味可口,好味❤!玉子份量一樣多,以價錢而論我覺得呢碗性價比可能仲高啲~鐘意食三文魚既可以一試!-☘鐘意食日本野既你又快啲去試下喇!
返工有時食黎食去個幾間餐廳覺得好悶好無癮😶
所以得閒就想發掘下附近仲有咩平靚正餐廳可以揀
之前就去咗喺D2 place前一條街既呢間地下小店試😚
唔知同時間/疫情有無關係
但間唔中食下刺身飯係幾滿足既😆😍
不過價錢都唔算特別平喔~🙈🙈

⭐特上海膽丼$90:
⭐三文魚丼$65:

☘鐘意食日本野既你又快啲去試下喇!
特上海膽丼
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
特上海膽丼
2020-05-28 433 views
今日好忙,去左AEON血拼再去D2同仔仔放電,血戰一輪大人經以冇曬電,一上地鐵站見到間日本野冇咩人就入去,行到入去原來地方好細得幾張台,我地5個人座位安排有D尷尬,等左都十幾分鐘先安排到。因為唔想呀仔食太多生野,叫完個蒜香和牛粒飯,叫左D壽司,望住個MENU就有D苦惱,侍應介紹我叫一個MENU冇o既日式牛肉鍋,冇相睇都試下啦。首先黎左幾件壽司,其中一件叫左口魚邊,食落好重魚油,都幾香o既,但如果要我一個食曬4件就會有D漏。至於介辣八爪魚,本身我個人唔太喜歡,因為出面食開D WASABI味好怪,但因為得兩個大人,食唔到噤多又食一舊,食落又好不過不失唔係怪辣味。到牛肉鍋,一見到唔見牛肉既?想投訴原來俾其他料遮住左,都有5片既,叫左個白飯一齊食,好食但菜比較少。到蒜香和牛飯,一黎到已經聞到好香,賣相好吸引,真心好好食,本身唔太食洋蔥但加埋D汁炒埋一齊同飯好夾,於是我老公又叫多左個飯...下次有機會再食,我會叫兩個蒜香和牛粒飯,唔叫牛肉鍋。總結好食,但坐得有D迫,抽住一袋二袋就唔太方便。

下次有機會再食,我會叫兩個蒜香和牛粒飯,唔叫牛肉鍋。
蒜香和牛粒飯

總結好食,但坐得有D迫,抽住一袋二袋就唔太方便。
2020-05-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
蒜香和牛粒飯
2020-05-28 327 views
一個平凡晚上,唔想放工都係食茶餐廳,走著經過上勝被門口刺身餐牌吸引住,入到去坐低想叫個刺身定食,點知下午先有⋯望兩望餐牌有日式咖哩食,於是點了吉列蠔咖哩飯。日式咖哩口味比較甜,微辣。炸蠔食落似係新鮮炸有肉汁,份量挺大,日式咖哩汁唔似平時食只有醬汁,裡面還有蔬菜料,味道適中。吉列蠔咖哩飯 $108 價格少貴,但幾大碟味道都可以飲品種類少只有幾款汽水及特飲,點了杯巨峰梳打 $28 都幾大杯。

入到去坐低想叫個刺身定食,點知下午先有⋯

望兩望餐牌有日式咖哩食,於是點了吉列蠔咖哩飯。

日式咖哩口味比較甜,微辣。炸蠔食落似係新鮮炸有肉汁,

吉列蠔咖哩飯 $108 價格少貴,但幾大碟味道都可以

2020-05-27
頭先早咗放晏,點知食開的全未開又大雨,見呢間有開就走入去試睇menu掙扎咗好耐食鰻魚飯定魚生飯奈何新嘢,費事三文魚有虫,最後叫咗個鰻魚飯定食(加碼版)店員話加碼版是指魚份量加了之後佢地上前菜,係甜蛋同螺(一督),唔係卦?!而家仲用呢啲做前菜?好難想像魚生會係咩質量跟住一見碗加碼鰻魚飯,魚有兩塊....已加碼?!唔加咪得返一舊?唔係卦量都唔係問題,舊鰻魚腥的....所以佢勁多汁唉.....伏......最好笑連水都冇杯俾你成個餐承惠$108多謝哂冇下次
頭先早咗放晏,點知食開的全未開
又大雨,見呢間有開就走入去試
睇menu掙扎咗好耐食鰻魚飯定魚生飯
奈何新嘢,費事三文魚有虫,最後叫咗個鰻魚飯定食(加碼版)
店員話加碼版是指魚份量加了
量都唔係問題,舊鰻魚腥的....所以佢勁多汁
唉.....伏......最好笑連水都冇杯俾你
成個餐承惠$108
多謝哂
冇下次
鰻魚飯定食(加碼)
2020-05-19 378 views
<Something Wrong ?> 荔枝角-上勝日本料理:自選丼-飯底$15、三文魚$20、蟹籽$20、火炙醬油帶子$20 +小沙律🥗&味噌湯$15 _自從疫情以來,已經好少食日本野喇😭,所以諗住今日上完堂Lunch 去到D2附近嘅上勝食碗自選丼,點知中大伏🌝上演一幕「小強奇遇記」_先講碗自選丼,三文魚冇根肉質不錯,有少少魚油,蟹籽呢?就唔係太脆口,並沒有「卜卜」聲喔😯,而2料既火炙燒帶子呢?帶子較為切得薄身,口感不夠肥美,鮮味亦被醬油蓋過,飯呢?是用赤醋飯,可惜的是米味唔夠香,口感尚有點欠奉喔🤭_不過食到半路先上到沙律,所以沙律🥗冇影到,沙律菜有草青味,醬汁偏酸,再加上突然殺出一隻中小型強哥快速從餐枱開枱爬過餐具、紙巾、醬油樽,再經過自選丼的碗邊,老實說見到強哥出現已經冇哂胃口,拿拿臨拿包包走人🙈
<Something Wrong ?>
2020-05-18
Type of Meal
Lunch
2020-05-19 295 views
Went there for lunch today with my buddy.Friend's lunch set: Pork chop with eggsThe fried pork chop looked SOGGY!  The eggs were grayish...  Mine: Eel w/ eggsThe eggs, goes without saying, were grayish.  More importantly, it tasted weird/horrible...  It tasted like cough syrup/Cherry Coke.  I can almost hear the eel crying!I don't know what wrong with these guys, but simply put, the food was disgusting.  Also, I can't find their name in FEHD's registry...  Is this place licensed?

Mine: Eel w/ eggs

2020-05-19
$78 (Lunch)
  • Absolutely nothing