2023-06-29 1423 views
漢記海鮮酒家(鯉魚門)由於公司位於觀塘,每逢有客戶到港,尤其是第一次來香港的客戶,必定會安排香港熱門打卡點鯉魚門食海鮮,而鯉魚門的漢記海鮮酒家是指定餐廳。聽老闆林生講,餐廳在近年已經沒有自己入貨海鮮,都係同隔離的海鮮檔攞貨,只係專心做好「加工」環節。漢記有兩層,樓下大概6張大枱可以坐8-10人,和幾張幾枱。本人超中意食海鮮,呢度道道海鮮都煮得好好味,食到舔舔脷。今天5個人,點左象拔蚌刺身,水煮螺,椒鹽賴尿蝦,胡椒蟹,辣炒花甲,辣煮海螺浸米粉,腐乳炒通心菜,仲有一扎西瓜汁,4個椰王燉奶,木瓜芒果生果盤,埋單接近$4800。呢個價錢在鯉魚門算是好公道了!如果中意食辣,一定要點辣煮海螺浸米粉,生鐵鍋放在gas爐煮,啲辣汁越煮越辣,但米粉煮得耐會變糊,所以我地是米粉另上,要食果陣再加落去煮,越食越惹味。另外推介嘅是呢度的椰王燉奶,是即叫即燉,成日會賣斷,所以想食嘅話就要趁早落叫老闆留俾你。椰汁的清香和奶香完全融合一齊,啲奶又燉到岩岩好,勁香勁滑,超正,
漢記海鮮酒家(鯉魚門)