2006-07-06
呢間前前後後去過十次左右,一直無意識上來寫comments,直至搵完其它餐廳資料之後突然扯起條筋....第一次幫襯應該係去年,感覺好唔錯,大埔有如此水準的西餐廳令我非常驚訝,侍應服務亦大方得體,睇得出晌高級餐廳或酒店工作過。後來的幾次覺得Oliva漸漸走下坡,食物水準時好時差唔穩定,侍應亦換了其它人,有個仲懶懶閒唔多理d客,服務水平有待改善。侍應外型MK feel無問題,而家年輕人講潮,但服務態度應該好似以前開檔果班甘;有好伙記老闆應該出高少少人工留人,以免壞了招牌。我幾乎每次都係Sunday 3點幾去,無乜人,最記得有次食"lunch", 點了頭盤番茄麵包,居然漏左單,晌我食緊茄汁辣青口(一道要趁熱食的菜)時至拎出來, 食完青口至食佢,麵包已經凍左林左,失去熱麵包配凍番茄粒的真正味道。最離奇的是,呢一餐所有菜都亂哂龍,應先上的後上,應一道道菜上的變成全部一齊上,搞到我地驚食物攤凍哂唔好味而食得好匆忙,最後始終有道熱盤係凍住甘食落肚扣哂分,令我有食完唔想再來的念頭。後來又再去幾次,水準又慢慢提昇番,水平唔夠的侍應已不見縱影,可是...以前上檯的一籃麵包由方型包變為超市的圓型包,數量由四
後來又再去幾次,水準又慢慢提昇番,水平唔夠的侍應已不見縱影,可是...以前上檯的一籃麵包由方型包變為超市的圓型包,數量由四個減為兩個(我地兩個人,麵包依人頭計算),冇得o忝加,這改變對每次都點辣青口,然後用麵包掭辣汁來食的我有點失望。不過唔緊要,我願意加錢食麵包,畢竟辣青口是我的最愛!
ps: 最後無收我麵包錢, 讚!
Pizza:份量好大,侍應話我地可以要細size, 照餐牌價的七折,同下面的網友話六折唔同,我係今年五月食過的。值得一提的是pizza整得好好食,唔同的配料要逐個試下,食要趁熱,多d人去食最抵。
士多啤利千層餅:又係好味士多啤利好新鮮,忌廉即時打的,不過我係打包返屋企幾個鐘之後食,如果趁新鮮食味道更佳。
咖啡:味道濃郁,真材實料,唔係咖啡粉或蒸漏咖啡可比,食完餐個肚仲有空位,值得整番杯。
其它的菜如鵝肝牛扒、茄汁蝦圓型粉,etc...都無令人失望。
食過好多菜,可惜忘記了,將來有機會補番。
謝謝各位