2022-04-14
Omakase近年喺香港興起,成日見人去食都好羨慕,但又聽聞好多中伏case 又貴又唔好食,今日終於有朋友帶我去呢間適合我呢啲初入門的見識一下✌🏻因為純粹想體驗Omakase,所以我哋揀咗$280 「松」,但係已經好滿足,望住廚師喺面前烹調美食,聞着香噴噴嘅味道,視覺同嗅覺一大享受🤤✨時令貝蕃茄野菜沙律🥗選用北寄貝,口感爽彈,蕃茄野菜配沙律醋酸酸地好開胃。✨帶子貝伴日本漬物用蒜頭醃製成漬物,口感爽脆,酸酸甜甜有驚喜🤩食完唔會成口蒜頭味,帆立貝加上漬物提升香氣!✨季節貝湯麵豉湯底,材料有海苔、豆腐、帶子,味道清香鮮味😋✨日式清酒煮蜆蜆肉大大粒,一粒沙都冇,配有清酒香味,食落好鮮甜!✨鐵板燒美國牛小柳 或 智利鱸魚我同朋友一齊share食晒兩款,牛小柳約五成熟,望住廚師煎嘅時候已經陣陣牛香味,口感軟腍多汁💯鱸魚煎到外皮少少焦香,口感嫩滑😍✨貝炒野菜估唔到咁炒都可以有鑊氣,野菜用咗甜豆、蘆筍、香菇同甜椒🫑✨鐵板燒貝類炒飯炒飯粒粒分明香噴噴,唔會有油膩感,選用帶子、雞蛋、蔥花,材料簡單但做出高級嘅味道🥇總括嚟講今次體驗相當唔錯,餐廳以貝類為主題,啱晒我呢個鍾意食海鮮嘅人,佢仲有唔同級數價錢可以
✨時令貝蕃茄野菜沙律🥗
選用北寄貝,口感爽彈,蕃茄野菜配沙律醋酸酸地好開胃。
✨帶子貝伴日本漬物
✨季節貝湯
麵豉湯底,材料有海苔、豆腐、帶子,味道清香鮮味😋
✨日式清酒煮蜆
蜆肉大大粒,一粒沙都冇,配有清酒香味,食落好鮮甜!
✨鐵板燒美國牛小柳 或 智利鱸魚
✨貝炒野菜
估唔到咁炒都可以有鑊氣,野菜用咗甜豆、蘆筍、香菇同甜椒🫑
✨鐵板燒貝類炒飯
總括嚟講今次體驗相當唔錯,餐廳以貝類為主題,啱晒我呢個鍾意食海鮮嘅人,佢仲有唔同級數價錢可以選擇,有機會我想再試磯煮鮑魚同生蠔🦪