2023-08-26
小編總喜歡為平凡嘅日子增添幸福感🥰,所以小編今日又去食好東西啦!今次小編就揀左間位於旺角嘅日本餐廳食Omakase,呢間餐廳好評如潮,小編食過之後,終於明白原因,等小編同大家好好分享吓😋!🍱藤·Dinner Omakase 💲788 ✨先付 🦀松葉蟹肉配北海道白粟米北海道的白粟米,十分清甜,配搭埋味道鮮甜嘅松葉蟹肉,正!✨刺身三點🍐梨汁煮鮟康魚肝鮟康魚肝味道濃郁,同梨汁嘅味道好夾,而且口感綿滑!牛蒡漬物作為配角都好好味!🐟煙燻鰆魚配茗荷沙律煙燻鰆魚入口已經feel到好香嘅煙燻味,鰆魚經過炙燒後,魚油嘅香味出哂嚟,配上乾蔥,更加有層次!🦐沖繩車海老配糖醋蛋車海老入口彈牙,細味會食到海老嘅鮮甜。小編覺得糖醋蛋嘅味道相當好,酸酸甜甜咁,同海老非常夾。🍣壽司十一貫梅醬真鯛魚 | 柚子汁淡雪帆立貝 | 油甘魚腩 | 牡丹蝦 | 活赤貝 | 金目鯛 |火炙金目鯛 | 深海池魚 | 太刀魚 | 銀雪魚 | 海膽壽司整體都好出色,小編最欣賞係海膽、帆立貝同活赤貝。海膽賣相同味道一樣咁得,入口香濃細滑!帆立貝非常厚身,配上鮮香柚子汁,帶出鮮味,回味無窮。活赤貝非常新鮮,食落爽口彈牙。✨食事🐙煎茶煮八爪魚
🍱藤·Dinner Omakase 💲788
✨先付
🦀松葉蟹肉配北海道白粟米
北海道的白粟米,十分清甜,配搭埋味道鮮甜嘅松葉蟹肉,正!
✨刺身三點
🍐梨汁煮鮟康魚肝
🐟煙燻鰆魚配茗荷沙律
🦐沖繩車海老配糖醋蛋
🍣壽司十一貫
✨食事
🐙煎茶煮八爪魚配山芋蓉
八爪魚煮得腍,食落有淡淡煎茶香~山芋蓉好滑身,口感綿滑。
✨卷物
🍙吞拿魚小卷
小卷入面有滿滿嘅吞拿魚蓉,配上漬物,非常有口感。
✨吸い物
🍲味噌湯味道濃厚,每啖都飲到好濃嘅魚香味!
✨甜品
🧁抹茶蕨餅配忌廉泡芙
忌廉泡芙有淡淡士多啤梨香嘅cream係入面,為呢set劃上完美句號。
小編當日亦有散叫其他食物。
🍣炙燒壽司盛合
小編都鍾意食炙燒壽司,因為經過炙燒後嘅魚油香真係好好食!藤嘅炙燒壽司盛合亦冇令小編失望!
🐚汁煮鮑魚(原隻)
鮑魚煮得啱啱好,夾爽口彈牙,而且非常入味!
總括嚟講,小編好驚喜Omakase個價錢好親民🤩,更驚喜食物質素咁好🤩!小編非常推薦大家去試下,不過記得book位呀!