2016-03-17 967 views
昨晚見完客直接收工,係荔枝角工廠區,都冇諗住有野食,點知突然行過有棟好潮嘅工廈改裝變左商場及餐廳。我就睇下水牌,見到有間叫鮨「芸」館,唔係讀「雲」,係讀「藝」!我就上去睇下。侍應極速地出來問我要食散叫定廚師推介「Omakase」,我就好奇問咩叫廚師推介?侍應就話廚師會為你設計一套餐單,由佢決定我食乜。收工邊會想諗野,所以就諗都唔諗就叫Omakase。每款壽司只有一粒,款款不同,有十幾種。當我食到北寄貝時,我就諗住我本身我都冇興趣食,快快食左就算,點知食落先知,原來好新鮮,好甜,好旦牙,超好食,令我對北寄貝改觀!其他壽司最特別係有隻紅飯,食落有味道,魚生樣樣都超新鮮!還有刺身加漬物,廚師強烈建議不要落醬油,因為會影響刺身鮮味,所以一路都係用海鹽配搭刺身!最後加上超香超好味蒸水蛋,牛舌及流水麵,真係飽到上心口!個人消費500有找!為了見完客,對自己好d所以豪一次都冇所謂!是次經驗,覺得可encore!原來餐廳有個感人故事,就係於吧枱最頭一個位,永遠留著一個位,係為左一個廚師的女朋友故事。因為廚師係以前認識了一個女仔,大家都有意思,不過當時廚師未當大廚,所以女仔要佢努力奮鬥,成為總廚,有自己

原來餐廳有個感人故事,就係於吧枱最頭一個位,永遠留著一個位,係為左一個廚師的女朋友故事。因為廚師係以前認識了一個女仔,大家都有意思,不過當時廚師未當大廚,所以女仔要佢努力奮鬥,成為總廚,有自己壽司舖之後,女仔就會來找他。所以現在廚師終於有了自己店舖後,一路留了個位俾個女仔,等佢返來.....
日式
2016-01-04
$500 (Dinner)
日式
  • 廚師推介  Omakase