2018-03-22 1092 views
為慶祝朋友生日,今晚專程book咗一間新開業嘅日本高級餐廳食晚飯。由於一心想點Omakase,當然選擇坐吧枱比較好,可以直接同師傅溝通,近距離了解佢用咩新鮮食材去製作料理。入座後,侍應隨即送來一杯嬉野茶。嬉野茶絕對不能忽視,因為水是佐賀直送,佐賀水泡出來嘅茶清香味濃,加上侍應話所有杯及碟等用具都來自日本具代表性瓷器「有田燒」工藝,真係「嘩」一聲!好似身處日本咁,正!Omakase由前菜、刺身到主食及甜品,一共有九道。歷時兩個小時,我同朋友可以一邊傾計,一邊慢慢品嚐美食,感覺relax!燒魚乾雖然唔知係咩魚,但燒得脆口,連魚頭都可以食,令食慾大增。武雄芫茜沙律一般芫茜我同朋友都麻麻,但武雄芫茜外表雖似一般芫茜,不過入口口感卻不同,比較爽脆,味道亦較淡及清,配少少檸檬汁加橄欖油,好好味。生蠔、帶子、油甘魚及拖羅厚切大拖羅肥美油脂豐富,入口充滿油香。帶子一開二都仲係珍寶size,鮮甜美味,生蠔係偏爽口的,一試傾心。森林蘆筍及羽根蒜頭天婦羅侍應話蘆筍當造,種植時早、晚都可以收割一次,怪不得爽脆嫩口。蒜頭亦好特別,有莖有根,以天婦羅方式炸完,香口鬆化。三瀨雞肉串燒簡單原汁原味嘅雞串,我配上少許鹽

燒魚乾
雖然唔知係咩魚,但燒得脆口,連魚頭都可以食,令食慾大增。

武雄芫茜沙律

生蠔、帶子、油甘魚及拖羅

森林蘆筍及羽根蒜頭天婦羅

三瀨雞肉串燒
簡單原汁原味嘅雞串,我配上少許鹽,已經夠惹味。

西京燒魚:
西京燒其實係醬料名稱,主要用白味噌做成醃料。由於品嚐肉魚時,味道好濃郁,所以我估廚師應該醃漬咗一段時間先再燒烤,令魚表面呈金黃。

角煮豚肉:
侍應告知是金星豚,肉質特別鬆軟,加上脂肪分布均勻,肥瘦適中,係日本當地最頂級的豚肉之一。加上上菜前炙燒一下,更加香口肥味美。

三瀨雞濃湯豆乳製麵:
用走地雞及豆乳煲湯,味道濃郁,令淡味嘅麵吸收曬濃湯。

白酒配蕃茄
呢個甜品好有驚喜。未食前,完全諗唔到蕃茄點做甜品。但原來用白酒嘅香味(已蒸發酒精)配上甜度有18%以上嘅蕃茄,竟然可以絶配。

一個出色嘅Omakase,不僅係一種味道,更係一種氣氛,一種感受。我同朋友離開餐廳時,經理及侍應更一同90度鞠躬歡送我同朋友直至𨋢門關上為止,咁好嘅服務只有之前去日本旅行先經歷到。好窩心!