2024-02-04 569 views
諗住同太太食生日飯,諗極都諗唔到去邊度食,佢嘅要求其實好簡單,無味精加「好食」,Holy …之前去過Dream度食晚飯覺得相當唔錯,就決定去呢間,起碼唔會輸。  太太之前都去過,menu似乎驚喜欠奉,喺社交平台同呢度都出過哂。於是打去問一問有冇啲menu以外嘅食物,我想食Omakase。打電話問一問睇吓有冇啦,職員好細心問我太太鍾意食啲咩食物,跟住我就講返佢都係鍾意食龍蝦鵝肝嗰啲,職員說呢個有啲難度,會再覆我。隔日餐廳有人打比我,佢話可以做到,但要平日晚上先可安排,因製作需時同早上買材料,我連聲講多謝佢啦!到當日,太太問我叫咗啲咩嘢,我話Omakase,交咗比廚搞。頭盤係湯,裡面有舊日本豆腐,上面以為係一塊蝦膏,原來係一塊好薄嘅炸雞皮,相當香口一啲都唔肥膩。第二道菜係好耐冇食過嘅鵝肝配一件芝麻包,外脆內軟,非常可口,入口即溶,加埋沙律菜食完都唔覺太膩。主角出場,大大隻龍蝦,開邊一人一半,但佢係將龍蝦拆肉再加芝士香菇焗,由於龍蝦已拆肉,只需用叉就可以品嚐,非常香口肉質鮮嫩太太食完非常滿意。食完咁豐富嘅晚餐,廚師出嚟問太太食物合唔合心意,  太太大讚龍蝦非常好味,一隻開邊都夠哂兩個人食。廚

食完咁豐富嘅晚餐,廚師出嚟問太太食物合唔合心意,  太太大讚龍蝦非常好味,一隻開邊都夠哂兩個人食。廚師話呢味菜最緊要龍蝦要新鮮,要當日早上買再拆肉先keep到彈牙, 頭盤湯係另一廚師發板,係fusion 菜式,相當清甜同野味(炸雞皮)。
呢次西式Omakase 太太非常滿意,真係多謝廚師們嘅心思。
2024-01-17
$500 (Dinner)
Celebration
Birthday