2025-01-14
中環H Queen's 頂層26樓新開澳洲扒房 Omaroo Grill主菜點選了足1公斤的澳洲濕式熟成有骨肉眼扒,真心好大份,3個大男人食都覺得好夠份量,而且熟度好好,外邊烤到焦脆,裡邊保持到好有肉汁,同埋Rib Eye帶骨有兩個亮點,第一係帶骨位特別濃肉味,而第二係側邊肥膏位烤到焦香,真心正。頭盤好推薦 北海道香煎原隻帆立貝,用煙肉包住,非常香脆,底下有自家製西班牙辣肉腸XO醬,帶出到帶子既鮮甜味。帶子本體非常肥厚,煎完無縮水,勁漲卜卜!用麵包沾埋d汁食,正!另一款主菜 香脆薯仔威靈頓,配香蘑菇濃湯,嘩呢個好有驚喜,店員會係你面前淋上熱辣辣既蘑菇濃湯,一切開酥皮就會見到好大好大好大隻炭燒蘑菇Portobello,仲有忌廉菠菜同芝士。講真你當佢一個side dish 3-4人分又得,當main course食都得!天氣凍凍地食呢個真心好飽肚暖胃!甜品 即焗芒果熱情果梳乎厘 配 雲呢拿汁 及 軟芝士 。店員一上台 已經好香蛋味好想食,然後影完相會切開倒入雲呢拿汁同軟芝士。一罷入口,冰心既口感無得輸,話就話係兩人份,但其實我好想一個人食晒!!!食完埋單,已經諗緊lunch再黎睇下佢日頭景
帶骨澳洲肉眼牛扒 - 1 公斤, 100 日穀飼 I 四星期濕式熟成 I 昆士蘭
香煎原隻北海道帶子,煙肉 , 西班牙香腸XO醬
香薯皮蒂維耶酥皮威靈頓,燒烤蘑菇 I 格呂耶爾芝士 I 忌廉菠菜 I 蘑菇濃湯
Mango and Passionfruit Souffle (For 2 people)
食完埋單,已經諗緊lunch再黎睇下佢日頭景有幾靚!推!