2013-08-04 211 views
久仰「橫綱」既大名,今日心血來潮諗住黎一黎朝聖,點知係惡夢既開始!等了又等了又等,7點鐘攞飛差唔多等到九點先有位坐,由本來「唔係太肚餓」一路等到「餓到暈低」都未有得食!未入去既時候聽到好多人話「係咪真係咁好食呀?兩個鐘一蘭都等到喇!」etc之類既說話,睇黎大家都好擔心值唔值得!入到去侍應首先極速放低杯冰凍既麥茶。非常解渴又涼快不特止,透心涼既感覺更加令我等到好忟、就黎快爆炸既感覺即時平復了唔少!由於被安排坐喺廚房出面,所以可以一眼睇晒師傅既工作,一目了然。不過,亦都因為咁睇到佢地好烏糟既一面!唔單止將D洗完既碗裏面既水就咁倒落地就算,佢地重要將調味料連膠樽就咁放入淥麵既水到reheat,咁D客咪食埋果膠樽D膠囉??煎餃子($29)︰煎得尚算OK,火路剛剛好,唔會有唔夠喉或者煎到over咗燶晒既感覺。不過,非常平凡,無乜野特別,叫唔叫都無乜所謂。叉燒拉麵($63)︰由於叫左辣味既關係,一上枱首先試左個湯先。非常有辣味之餘,又唔會求其俾少少辣粉就算,絕對值得抵讚。另外,師傅專登放辣味既調味料落去D麵度,再用陰力整一整、搞一搞先至放落個碗度,落足心機。叉燒方面,五大塊半肥瘦既肉口感非常好,加
煎餃子
叉燒拉麵($63)︰由於叫左辣味既關係,一上枱首先試左個湯先。非常有辣味之餘,又唔會求其俾少少辣粉就算,絕對值得抵讚。另外,師傅專登放辣味既調味料落去D麵度,再用陰力整一整、搞一搞先至放落個碗度,落足心機。叉燒方面,五大塊半肥瘦既肉口感非常好,加埋蔬菜同埋粟米令到整體既感覺好好。麵身方面,非常煙韌爽口,不過要批評既係一陣陣淡淡既鹼水味,好似雲吞麵果種奇怪既味道令到整體既口感差左好多,呢到扣左唔少分。
叉燒拉麵
九州拉麵($63)︰由於用左豬骨湯底,整體口感俾上面叉燒拉麵略為清淡,不過咁樣反而更加突出食材既味道。Overall既感覺同上面既麵大同少異,只係多左少少昆布既配料,而叉燒就用左3大塊半肥瘦肉。不過,由於湯底相對清淡,反而更加令到鹼水味既奇怪感覺帶左出黎,呢到要扣佢唔少分數。
九州拉麵
Overall只可以算叫做俾average好一點,除左$60幾蚊一個麵叫做抵食夾大件之外,我唔覺得食物既品質有乜野特別值得要去等兩個鐘頭。如果唔駛等直接可以walk-in的話都會再試,但係要我等個幾鐘去食佢既話就真係咪攪!
2013-08-03
Waiting Time
120 Minutes (Dine In)
叉燒拉麵
九州拉麵