2017-11-14 320 views
對於我來講,打邊爐隨着年紀長大會有唔同要求,而家寧願俾貴啲食好啲嘅材料,好少食任食既邊爐,但今次one more來一鍋顛覆左我嘅諗法。我同女朋友係鵝頸橋附近打完拳,諗住醫吓肚子,但發覺附近餐廳差唔多食過曬,忽然望一望樓上既招牌,見到one more來一鍋,覺得個名幾得意,就上左去啦!整個環境相當大同舒服,裝修有別於一般任食火鍋店,以藍白色為主,未至於金碧輝煌,但偏向高尚路線。餐廳亦設有三間貴賓房,其中兩間可以打通,生日飯約食任食邊爐都唔會失禮。枱上有一張menu,劃分左前菜、鍋底、肉類、主菜、配菜、火鍋配料,亦有啲收費海鮮燒烤,望落少少更寫有精選甜品,睇得出餐廳係menu設計上亦落足心機,抵讃!我地一坐底,職員就呈上前菜,分別係四川麻辣木耳同手拍前瓜。兩者味道不錯,而且令人非常開胃。同經理傾計先知早排餐廳先正式營業,所以佢話飲品未有coca cola,雪碧,遲下會有,但飲品選擇已經好多,足足十二款,例如韓國cola、番石榴汁,飲品仲要係任飲經理仲透露遲下啤酒,紅酒、白酒都係一任飲,質素有保證,真係每個人聽到都會心動💓湯底方面,我地加$68叫左鴛鴦火鍋,首先有花膠螺頭雞鍋,湯底好足料,見

前菜

湯底方面,我地加$68叫左鴛鴦火鍋,首先有花膠螺頭雞鍋,湯底好足料,見到大大個螺頭,裏面亦有雞件,用來淆湯但食落唔覺好硬,仍然咁肉嫩。湯非常滋潤,特別天氣轉秋更加需要滋潤。湯亦不油膩,非常適合女仔。另一個湯底係胡椒豬肚椗湯,非常暖胃,豬肚卡路里非常低,啱曬長輩。

主菜同肉類會根據人數而決定分量,但每一人既分量好足夠。肉類方面我地選擇安格斯肥牛,午脊背既肉幾嫩滑,牛味濃郁,帶有嚼勁,愈嚼愈有牛味。
安格斯牛頸脊肥牛片

主菜方面,即炸響鈴最令人深刻,非常大舊,鬆脆香口,問職員先知佢地係即叫即炸,唔怪得咁鮮炸!另外,丸類同餃都係自家製,足料新鮮,皮簿,而且佢地size唔大,一啖就食得曬,我覺得細細粒係好既,因為最重要既海鮮都未食,唔想食丸食餃已經飽!
即炸響鈴

隆重登場既食物當然係海鮮啦! 海鮮盤好精緻,海鮮包括扇貝,鮑魚,蚌,蠔,蝦同青口,鮑魚彈牙充滿鮮味,象拔珠好爽口。之前係屋企打邊爐煮既八爪魚好重咸水味,但今次八爪魚冇曬成水味,仲非常彈牙。
海鲜拼盤

配料都有好多種,可以無限添加,我地都有叫左菜,冰凍豆腐同金菇。

食完以上既食物都差唔多9成飽,諗住走先記得仲有甜品,佢地甜品方面都係即製,而甜品竟然係我最鍾意既心太軟!而且係迷你板,食完啱啱飽,可見餐廳非常細心。
迷你心太軟

值得一讚係職員每見碟上好多穀就會主動幫我地換。一坐低佢地就提供遞上醬料盤。另外,問佢地問題既時侯,佢地都好有耐性回答我地。

估唔到任食火鍋既食物水凖咁高,服務資素一流,價錢合理。平時一般任食火鍋既任食時間大約係2小時內,但one more來一鍋可以食2.5小時,令我唔洗狼吞虎嚥,慢慢享受高質素既海鮮,真係可以食more!
2017-11-12
$450 (Dinner)
前菜
安格斯牛頸脊肥牛片