2017-06-21
去咗旺角嘅OPPA韓國燒肉店,佢係晌花園街附近,行完街嚟就啱啱好。之前行過成日都見出面有條人龍,呢日早咗少少嚟就無乜人。入面同大部份韓式燒肉店大同小異,反而牆上用牛同豬做主題嘅彩繪就幾得意。早嚟嘅好處除咗唔洗等,仲可以試佢哋個早割四人餐,包括四式韓牛拼盤、牛胸白肉片、豬五花腩、韓式冰鎮蚌片、牛排骨湯、鐵板芝士墨汁炒飯,就咁睇餐牌已經覺得豐富。牆上面仲掛咗啲圍裙,係俾啲食客用嘅,咁就唔怕燒肉時俾油彈到件衫喇。佢哋仲有提供麥茶,都幾解膩。我哋見有幾款特色飲品,就叫埋嚟試。蜜瓜冰蜜蜜係用藍色沙冰為主,杯入面仲有一支韓國蜜瓜雪條,等佢慢慢溶咗之後就會有漸變效果,味道微甜都唔錯。菠蘿冰嘅沙冰都打得幾幼細,甜甜哋咁。店員仲拎咗幾碟泡菜、大豆芽、昆布、生菜,可以用嚟做前菜又可以用嚟夾燒肉食,另外仲有燒汁、甜辣醬、鹽油、蒜片辣椒等等用嚟點燒肉食。韓式冰鎮蚌片,下面仲有大量大豆芽同蟲草花,口感清新爽脆。牛排骨湯,牛排骨肉煮得非常軟身,蘿蔔甜同埋無渣,仲加咗啲紅棗,湯味香濃。然後就係燒肉時間,先燒油份比較多嘅豬五花腩。同大部份韓式燒肉店嘅龜背鐵板唔同,呢度用嘅係平底式設計鐵板,中間燒肉、側邊分別用嚟烤泡菜
之前行過成日都見出面有條人龍,呢日早咗少少嚟就無乜人。
佢哋仲有提供麥茶,都幾解膩。
菠蘿冰嘅沙冰都打得幾幼細,甜甜哋咁。
韓式冰鎮蚌片,下面仲有大量大豆芽同蟲草花,口感清新爽脆。
然後就係燒肉時間,先燒油份比較多嘅豬五花腩。
同大部份韓式燒肉店嘅龜背鐵板唔同,呢度用嘅係平底式設計鐵板,中間燒肉、側邊分別用嚟烤泡菜蛋、蒜片辣椒或者擺燒好未食想保溫嘅燒肉。
鐵板微微傾斜向一邊,可以等多餘嘅油份晌末端嘅坑位流走。當鐵板燒焦嘅時候,店員就會用剷仔剷走表面焦黑部份,再用生菜抹一抹鐵板,唔洗另外換一塊,都幾方便。
燒好之後嘅豬五花腩肉質鬆化,仲可以按個人喜好夾生菜或其他前菜一齊食。
泡菜蛋都幾惹味,只要嗰間韓式燒肉店有提供泡菜蛋,我都會加多少少印象分。
套餐原本係牛胸白肉片,可惜當日賣晒換咗做牛柳粒,幾有嚼勁。
四式韓牛拼盤,對於鍾意食牛嘅人嚟講幾吸引,佢哋仲特登整咗啲標籤嚟識別。
逐一試四款牛肉,封門柳爽口,韓牛頸脊牛味重,下腹牛肋肉有咬口,雪花腩片有油香。
幾款燒肉之中,我哋就比較鍾意雪花腩片同豬五花腩。
食完所有燒肉之後,店員就會拎一盤用嚟整炒飯嘅食材嚟,分別有墨魚汁、墨魚粒、青口、帶子、蝦、西蘭花、茄子、紫洋蔥、辣椒、蒜片同白飯等等。
店員先將海鮮等等食材放晌鐵板上面燒,之後就加白飯、墨魚汁、墨魚粒,再用純熟嘅手勢炒呀炒。
不消一會鐵板墨汁炒飯就完成,食起嚟都幾惹味。
總結嚟講四人套餐未計加一先$398,的確幾抵食。唯一不足嘅係抽風同冷氣一般,走嗰陣全身都充滿濃烈嘅油煙味。
(附上影片,openrice要電腦桌面版先可以睇到)