2018-04-20
呢間越南餐廳價格唔貴而且好評幾多,所以成為左我地今次出去食飯target. 散叫平均5x -6x 就有個麵/小食而set 包埋2杯drinks, 2個小食同炒菜都係178,計番比散叫更抵,所以最後order 左個set A 題外話一下,叫菜中發現waiter 弟弟著住隔離Oppa 韓國燒肉uniform. 之前食過oppa 燒肉覺得不錯,原來呢間係佢姊妹店,突然增加左好感. 兩間餐廳開係附近,可以互相幫手,調下人手咁幾方便. 最重要大家target customer唔同,除左菜式,price point 都相差一截,就唔怕互搶生意言歸正傳,個炒芥蘭剛煮好,落左馬拉盞一齊炒,夠獲氣又香,好食. pho 都唔錯,剛送上黎淨係比左芽菜,九層塔同青檸. 好在有另外問店員攞辣椒. 個湯底幾香濃,粉滑溜且條條分明,唔會一餅野過腍. 加左辣椒多點辣味就更好食. 牛肉其實都唔錯,都有牛味幾嫩,但份量有點少. 相對雞絲配越南河雞肉份量比較多點另外order左半隻燒雞$68,雞肉都算嫩,燒得幾香,配上香茅sauce 好有越泰風味,唔錯比起主食,set 中小食味道相對遜色,其中又以呢道牛油雞翼為最. 粉漿太
比起主食,set 中小食味道相對遜色,其中又以呢道牛油雞翼為最. 粉漿太厚而且好硬,中間肉醃得唔夠入味. 如果order set 建議選擇其他小食
河內漁餅相對較好,都算彈牙同香.
另外order 左個鮮蝦紙米卷都幾fresh.
凍越南coffee, 以滴漏形式沖製,等佢滴完再攪拌杯中煉奶即可飲用,凍既話再倒入一邊裝左冰的杯.
先試左啖熱coffee, 比平時飲多左煉奶甜香,coffee 味亦有點唔同,幾特別. 反而mix左冰溝淡左無佢獨有香味,似普通凍啡. 覺得熱更好飲
朋友order 左咸梅soda, 真係幾咸😂 但都香既,唔錯.
overall 味道唔錯,特別係個炒芥蘭,pho 同雞. 價錢唔貴,下次可以試下個撈檬