2017-11-24 6677 views
雖然結咗婚,但我都唔想無咗同老公每個月出嚟食飯嘅習慣,所以趁住69個月就出下嚟食飯,可惜嘅係我地兩個都要OT,所以最後佢就我到我公司附近打邊爐,好彩之前試過幾次醉翁亭,今次求求其其得嚟都叫有保証。而且都不過係3百頭一個人就任食火鍋,其實算抵話說我發現呢度同其他分店唔同嘅地方,係一直都係食開鮑魚,但係呢間舖係每一個星期都唔同今次係花膠啊!!!  雖然唔係話好大塊,不過忟得好入味同埋軟腍,不過西蘭花有啲凍....但overall 嚟講都好好食,特別係冬菇好厚肉。套餐入面送嘅刺身拼盤,有厚切三文魚、北寄貝、希靈魚同魷魚刺身,本來我以為質素都係麻麻,但係食落又發現其實新鮮架喎,任食放題嚟講,都算係唔錯,我食咗北寄貝同希靈魚,真係一啲腥味都無。佢地嘅海鮮拼盤亦同之前一樣咁有體頭,啲蝦一啲都唔「梅」而且入口啲蝦肉好爽口,魷魚片都係,本來以為用啲唔新鮮嘅雪藏貨,點知入口超新鮮,一啲雪味都無! 更唔好講蟶子皇,真係入口彈牙,保持一貫水準。本來我都唔係好鍾意食魚,諗住掉入鍋度滾下散下啲味,點知肉質超滑,而且真係好少骨。老公揀咗個鴛鴦鍋,我好鍾意佢個清湯皮蛋芫茜豆腐,真係好足料,啲食料好似食極都有咁,而且

老公揀咗個鴛鴦鍋,我好鍾意佢個清湯皮蛋芫茜豆腐,真係好足料,啲食料好似食極都有咁,而且湯底清甜。另外,個沙嗲湯底都係好入味。
先嚟咗個墨魚滑,佢加入咗少少西芹,增加個口感,雖然知道我地係兩個人,但係都唔會俾好細舊你,賣相唔錯

入口彈牙~
另外,隨套餐附送的牛頸脊,都係好正,記得上次去銅鑼灣食,俾我爸爸掃哂咁滯,今次真係可以慢慢食
油脂分佈尚算平均,唔算話太有肉味,但係入口無雪味,有口感。

總括而言,其實加埋啲服務嚟講,呢個價錢,真係質素保証,而且一晚換成3,4次碟,真係好到無話可說。
2017-11-22
$328 (Dinner)