2023-04-29 1549 views
喺條街度行咗兩次先搵到,個門口全靠OpenRice個Map。由於呢次係朋友生日,唔係自己選擇嘅,所以用返OpenRice 嘅評分分類。環境:係!佢係有個好大嘅酒庫,有好多食評都係話佢個酒庫好大好靚。但係我係去餐廳食飯,唔係wine shop。個人比較著重餐廳環境。我哋被編排坐出面,無錯,係餐廳嘅出面,即係嗰個酒庫嘅出面。侍應聲稱因為佢哋太full booking,所以借用酒庫地方。but so sorry, 我唔覺得自己去咗fine dine。地毯似屋苑會所,裝修又冇特別。最最最恐怖嘅係個廁所,仲衰過商場廁所,初初以為女廁先恐怖,問朋友,男廁一樣好污糟。我唔expect 一間”fine dine restaurant” 個廁所又濕,又窄,又污糟。服務:wine 牌頭,我expect 啲侍應好有serve酒嘅經驗。幫我斟酒個侍應,滴咗紅酒喺我隻杯隔離,望住,都冇反應,嗰滴逃走咗嘅紅酒,成餐飯都喺我面前。同埋我比朋友早到,覺得冷氣凍,問佢攞杯熱水,佢雙眼發出鄙視嘅目光(given that 我已經叫咗sparkling water)。衛生:overall 正常,兩方面可以改善。第一,無帶口

衛生:overall 正常,兩方面可以改善。第一,無帶口罩嘅侍應可以嘗試唔好隻手攞住食物,個口就同另一個侍應傾計講嘢。第二,餐巾可以唔好咁”梅”,太薄身,感覺好cheap。

抵食:well, fine dine 價錢, 普通正常西餐廳嘅味道同埋衛生同埋服務。自己諗。

味道:所有野正常味道,無一碟我會覺得「嘩!點解咁好味㗎㗎㗎㗎?」,亦無一碟我覺得難食。但係隻好出名嘅雞,我只可以俾四個字佢「名過其實」。

點解食評最後先寫「味道」,因為唔知係我有問題,定係大家見到個價錢而「覺得」佢好味,定抑或有好多「高手」幫緊忙。喺我寫食評呢一刻,OpenRice 有84個食評,得4個係負評。Well, 我都係唔係好明,無咩事我番返屋企先……