2018-10-02 214 views
.今次揀左一間位於銅鑼灣嘅意大利餐廳,餐廳入面播住懷舊嘅英文金曲,維多利亞海景做襯托,真係好有情調。今次叫左兩份Six Courses Fine Dining,由於每一道菜都由大廚精心擺設過,所以我想分為三篇食評黎寫,以下會寫佢嘅前菜同每日精選。.Pan-seared Hokkaido Scallop • 第一道前菜係北海道L size 帶子,煎到表面金黃色;再用上Parma ham、粟米蓉、菇、生菜做襯托,擺得非常精緻。.Foie Gras • 第二道前菜係好完美嘅鵝肝,放係烘過嘅多士上面,多士吸收左鵝肝嘅精華。配上紅酒燉雪梨,可以完全地中和鵝肝嘅油膩感,食嘅每一啖都係滿足。.Fresh Seafood of The Day • 鱸魚魚皮煎到香脆,保持到肉質嫩滑。食之前侍應加左秘製白酒忌廉汁,再噴上兩下啤酒醋,大大提升左味覺同嗅覺嘅衝擊,味道豐富得黎又唔會遮蓋左魚嘅鮮味。....同主廚傾計之後,發現主廚就係老闆,佢開咗Notte大概兩個月。佢日日都會親自落場去煮,務求確保食物嘅質素,令我覺得佢地好有heart,果然真係冇令我失望。以下落嚟係第二篇食評,會寫佢嘅湯同意粉。.Mushro
Pan-seared Hokkaido Scallop

Foie  Gras

Fresh Seafood of The Day

Mushroom  Soup

Mushroom Soup • 蘑菇湯用咗四種唔同嘅菇,侍應用茶壺倒出菌湯,有啲似老火湯,有好濃嘅菇菌味。
Creamy  Corn  Soup

Creamy Corn Soup • 粟米湯加咗3.6牛乳,飲之前要攪一攪,又配上原粒粟米,有好豐富嘅口感得黎,又有清甜嘅粟米味。
Carbonara

Carbonara • 用咗全蛋造嘅意粉,蛋味特別突出,加左好多芝士,同煙肉一齊食,依個好傳統。

Wild Mushroom & Black Truffle Slice Pasta • 有矜貴嘅黑松露片同野生蘑菇,麵質比較幼細,有蝦子麵嘅感覺,黑松露好香好濃。
Notte係意大利文,有晚上嘅意思。香港最靚嘅夜景配上美酒佳餚,確係對得起佢嘅招牌。埋完單之後送上兩杯Cocktail,令晚餐畫上完美嘅句號。依篇會係最後一篇食評,會講埋佢嘅主菜同甜品

Sous-vide USA Prime Black Angus Tenderloin • 頂級安格斯牛扒配上黑松露薯蓉,牛味算重,煎到五成熟,肉質好嫩,脂肪比例好平均。薯蓉好軟滑,都食得出黑松露味,不過我覺得薯蓉清淡左少少。
Notte  Tiramisu

Notte Tiramisu • 自創Tiramisu,同傳統嘅好唔同。佢分咗三層,其中一層係用咖啡製成嘅啫哩,加上杏仁碎粒,食落好有層次。亦都食得出有酒香同咖啡味,又無過甜,好味。
Unname  Cocktail

Unnamed Cocktail • 臨走有驚喜,侍應送上兩杯cocktail,又用火槍燒杯面。聞落似珍珠奶茶而飲落有焦糖同咖啡酒嘅味道,好容易入口。 職員表示「杯野未有名,因為係前兩日試整出嚟。」同佢嘅互動令餐飯更加完美。
餐名: Six Courses Fine Dining
價錢: $688
評分:10/10
餐廳: Notte (銅鑼灣)
地址: 銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈10樓全層
Pan-seared Hokkaido Scallop
Foie  Gras