2022-06-21 7427 views
前排同朋友傾偈,會展站開通之後最方便係乜嘢?一定係去會展新鴻基附近嘅食肆。之前冇咁方通方便嘅餐廳,而家搖身一變,係地鐵站上蓋,方便到一個點。特別係Pier 1929,當然你可以話之前搭船其實都好方便,但係有會展站之後成個感覺又完全唔同晒。就好似如果你記得呢間餐廳,之前曾經有全城最難book嘅下午茶,又有榴槤任食,又有飲酒Happy hour加好正嘅小食,基本上形象百變,而且最正嘅係有全天候嘅海景又空間感十足,基本上一班人黎食環境就最開心。為慶祝會展站正式通車,鄰近會展站的Pier 1929推出一個晚餐menu,有前菜主菜甜品飲品,價錢都好吸引。呢度自選雞尾酒一路都推薦,飲過多次都出色,今次有兩杯新時令野,愛茶同愛whisky的朋友推值得試,當中有個係去感冒一流的,最緊要係呢到嘅雞尾酒好靚好得體,叫一杯坐下望下海,太正。先叫兩個湯,一個要是日餐湯嘅蘑菇湯,一個叫龍蝦湯,龍蝦湯要加錢,質素當然一定好好多,蘑菇湯也可以接受,如果唔介意加錢一定係龍蝦湯才叫好。我不要火腿,最後凱撒沙律配煙燻三文魚,三文魚肥美精彩,凱撒沙律夠新鮮,相對清新一點。無花果醬香煎鴨肝配多士相反,夠大件夠豐厚,如果你愛好

無花果醬香煎鴨肝配多士相反,夠大件夠豐厚,如果你愛好吃鵝肝,就一定不能錯過,加咗無花果醬之後味道冇咁濃冇咁激烈。

朋友食過話推薦西班牙慢煮乳豬,基本上毫無考慮一定會食呢個。一放上枱,由於即整嘅關係,豬皮真係非常之脆,仲要係熱辣辣,慢煮嘅豬肉肉質多汁而鮮嫩。

餐廳話以75度慢煮18小時,乳豬配上了青蘋果燒汁,加上椰菜沙律、露筍及脆薯角,個薯角又炸得好,真係要食。

意式芝士焗原隻龍蝦伴薯蓉露筍,同西班牙乳豬一樣非常高質,原隻龍蝦淡淡都吃到新鮮嘅龍蝦肉,仲要幫你拆埋殼,加上薯蓉都幾好食,唔會食唔飽,以價錢計,同慢煮乳豬差唔多,龍蝦相對感覺更加相宜。

最後甜品當然出色,綠茶流心撻,加上雪糕,一人一份飽到不行。嘢食基本上可以話係咁多次之中最高水準,最重要係夜晚呢度嘅環境真係好靚,加埋海景,絕對值得經常黎,尤其是而家會展站咁方便,又形象百變,唔黎對唔住自己。