2024-08-07
今日嚟元創方行吓,無意發現咗一間新派泰國菜,除咗燒烤沙律同埋主食之外,仲有唔同嘅酒類cocktail飲,menu望落非常唔錯。入面以傳統泰式餐廳裝修,亦融合咗新穎嘅design元素,感覺幾特別,店員非常有禮貌,時不時會留意住係唔係需要加水,會了解吓食客對菜式嘅滿意度👍Chargrilled Oyster淋上泰式風味醬汁,口感既有蠔肉鮮甜,又帶有烤制嘅香氣和泰式調味嘅酸甜辣,$38一隻抵食✅Tom Yum Kung用新鮮大蝦、蘑菇、番茄同香料等食材一起燉煮,比較特別嘅係佢唔會好似傳統嘅冬陰功咁好多香茅同埋南薑喺個湯裏面,佢會將佢先隔走,非常細心👏👏Shrimp Cake w Shrimp Herb Salad: 外層炸得非常酥脆,咬落十分彈牙,食得出蝦嘅成份非常之高,搭配上泰式甜酸醬,清爽可口。蝦餅非常大件,大滿足!Thai Beef Salad:傳統涼拌牛肉沙津,外層煎至微焦嘅牛肉,配上大量青瓜、蕃茄,同時浸泡喺檸檬汁、魚露、辣椒等泰式調味汁中,酸辣得嚟爽口,清新開胃。Pad Thai with Prawns:泰式炒金邊粉係食泰國菜必點嘅主食,用特製嘅醬汁炒至甜中帶酸。可以話係酸甜咸香
Chargrilled Oyster
Tom Yum Kung
Thai Beef Salad:
Pad Thai with Prawns:
泰式炒金邊粉係食泰國菜必點嘅主食,用特製嘅醬汁炒至甜中帶酸。可以話係酸甜咸香嘅泰式風味,加上配料,例如花生碎、辣椒粉、豆腐卜粒、砂糖,口感層次豐富,係好代表性嘅泰式街頭美食。
Pad See Ew:
用和牛炒油香爆出嚟,非常之香,而且充滿鑊氣,口感軟滑有勁,濃郁的泰式風味令人難忘。唔夠辣嘅話可以點一點佢跟埋嚟嘅辣醬,非常惹味!