BKK

PMQ呢個咁有文藝氣息嘅地方居然有泰菜食!門口有個大笨鐘,增添咗古舊氣息,座位更仿效Tuk Tuk車嘅設計,環境幾有feel;呢度主打泰國街頭美食,沙律、海鮮、肉類樣樣齊,而且仲好正宗😋🥗大蝦柚子沙律呢個沙律層次極豐富🥰大量新鮮柚子肉,配三隻鮮嫩多汁嘅大蝦,搭配香口嘅烘焙椰子、酥脆炸蔥,好有泰式風味🌴再加上酸甜嘅羅望子、梅糖醬汁調味,每口都有唔同嘅層次口感🤤營養豐富又清爽好味,夏日消暑一流👍🏻唔錯嘅開胃菜,推薦!🦪炭燒生蠔 呢度炭燒生蠔好出色😍蠔肉鮮嫩多汁,外層炭燒香氣撲鼻,搭配甜酸汁好開胃!最正嘅係上面有香脆嘅炸蒜粒和蒜蓉醬調味,雖然未至於好大隻,但味道層次幾豐富🥰🦀蟹肉炒飯蟹肉份量毫不吝嗇,好多好大粒,食落啖啖蟹肉好鮮甜😍炒飯有鍋氣,粒粒分明,加上洋蔥嘅甜味同炸蒜嘅香氣完美融合,非常滿足🥰🥭芒果椰汁糯米飯椰子新地第一次見杯裝芒果糯米飯,好有驚喜🤣芒果飽滿多汁,最頂放上椰子雪糕,清新嘅芒果同椰子嘅香甜好夾😍🧉椰青椰青清涼解渴,令整頓飯更完美,啱晒炎炎夏日嘅天氣!總結:估唔到PMQ有間咁岀色嘅泰菜!
PMQ呢個咁有文藝氣息嘅地方居然有泰菜食!

🥗大蝦柚子沙律
呢個沙律層次極豐富🥰

🦪炭燒生蠔

🦀蟹肉炒飯

🥭芒果椰汁糯米飯椰子新地
第一次見杯裝芒果糯米飯,好有驚喜🤣

🧉椰青
椰青清涼解渴,令整頓飯更完美,啱晒炎炎夏日嘅天氣!

總結:估唔到PMQ有間咁岀色嘅泰菜!

芒果椰汁糯米飯
上班日忙得喘不過氣來,決定約上舊同事吃個豐盛午餐輕鬆一下。朋友話可以去pmq行下,見那邊開了一些新的餐廳沒有吃過。pmq一向鬧中取靜,環境幾舒服,上班日過來也沒有中環的擁擠感。最後我們選了這間泰國餐廳,見佢裝修好用心,環境行地道泰國風,不錯。Kua Kling Corn 泰式炒粟米同平時港式牛油粟米味道都幾唔同,有種青咖喱的味道,好特別。Shrimp Pomelo Salad大蝦柚子沙律蝦肉爽彈,柚子香甜多汁,加上香脆椰子片,及酸甜魚露汁調味,清爽開胃Pad Thai with Prawns 虎蝦金邊粉炒金邊粉質感帶有少許韌性,加上虎蝦、芽菜、花生、羅望子醬等等,穩陣正宗嘅泰式口味,唔會好油膩。Wok Fried Venus Clam & mincedchicken w/Thai basil glassroodle soup泰式辣椒膏炒沙白配免治雞肉粉絲湯幾特別嘅湯粉,微甜微酸,又帶少許辣,沙白嫩口無沙,免治雞肉份量大方,啖啖食落去都有肉碎,粉絲就索曬啲湯汁,幾惹味嘅配搭。Stir Fry Thai Watercress香辣炒通菜通菜火候控制得唔錯,爽脆爽脆的,加上香蒜 及豆醬提味,鹹
上班日忙得喘不過氣來,決定約上舊同事吃個豐盛午餐輕鬆一下。

Kua Kling Corn 泰式炒粟米
同平時港式牛油粟米味道都幾唔同,有種青咖喱的味道,好特別。

Shrimp Pomelo Salad大蝦柚子沙律

Pad Thai with Prawns 虎蝦金邊粉

Wok Fried Venus Clam & minced
chicken w/Thai basil glass
roodle soup泰式辣椒膏炒沙白配免治雞肉粉絲湯

Stir Fry Thai Watercress
香辣炒通菜
通菜火候控制得唔錯,爽脆爽脆的,加上香蒜 及豆醬提味,鹹鹹香香

BKK (中環)
  • 香辣炒通菜
  • 虎蝦金邊粉
朋友🧒想我陪佢去 PMQ 行吓,我咁順得人就梗係冇所謂啦,不過要朋友🧒帶我食餐飯先,結果朋友🧒就帶咗我嚟呢間泰國🇹🇭餐廳🍴 食個 lunch 先然後再周圍行吓🤣「大蝦柚子沙律 🥗 Shrimp Pomelo Salad」:有3隻大蝦🍤,大蝦🍤肉質新鮮爽滑😋;柚子鮮甜多汁,仲撈咗大量炒得香口又脆脆哋嘅烘焙椰子同埋炸香蔥,所以食落清新得嚟香口又惹味🤣「泰式蒜蓉炒芥蘭苗 Stir-Fried Baby Kale with Garlic Thai Style」:芥蘭菜🥬新鮮,除咗有新鮮蒜頭🧄,亦都加咗啲炸香咗嘅蒜粒🤣「炸原條紅鯛魚配青芒果絲 Fried Red Snapper With Slice Green Mango 🥭」:紅鯛魚大大條成攞去炸炸到魚皮硬硬哋,魚肉就炸到水份收乾咗啲令到 umami 更加集中😋;配菜係《大量》青芒果絲🥭、蝦米🍤、花生🥜,真係《大量》嗰隻,青芒果絲🥭+蝦米🍤+花生🥜撈埋一齊仲好好食😊「椰青 Baby Coconut 🥥」:大大隻幾清甜😋
「椰青 Baby Coconut 🥥」:大大隻幾清甜😋
Type of Meal
Lunch
2024-06-09 3988 views
強烈推薦PMQ 真正的瑰寶 --- BKK 每道菜都可以完全感愛到餐廳對正宗泰式烹飪技術的熱情,加上新鮮的本地食材令每道菜都發揮得十分淋漓盡致。 🥘冬蔭功湯酸辣嘅湯底夠晒開胃🤪,味道甜酸香辣齊備,不過感覺有少少偏鹹😅。有兩隻爽彈的蝦,蘑菇的份量好多,夠晒滿足☺️,不會辣到令人難以接受同時先刺激味蕾等你食慾大開🥗香辣炒通菜有火喉 好香口 但就會偏辣少少🌶️,同係泰國食一樣咁辣下,係有正宗泰國食嘅味道🔥🍝虎蝦金邊粉金邊粉好出色😝,炒得入味唔會過鹹或者甜😙而且鑊氣十足。配埋爽口彈牙嘅虎蝦🦐同配料口感夠晒豐富🤓金邊粉QQ有勁,配上鮮美的海鮮,是很棒的主菜選擇🐥泰皇咖哩雞甜、鹹、辣、濃的味道的融合。 雞塊新鮮又大又多汁🥰,很好地吸收了咖哩醬的味道。 香料為菜餚增添了特殊的芳香氣息,增強了其整體風味,每一口都是甜、酸、辣、鹹的味道,與鮮嫩多汁嘅雞肉完美搭配,口味豐富層次分明👍🏻。🥭芒果糯米飯成熟的芒果甜美多汁令人難以抗拒,加上微暖♨️、微鹹的糯米🍚和甘美的椰奶醬完美搭配。 完全就係一道令人愉悅的經典泰國甜品組合!芒果和椰子是絕配💯💯💯。糯米煮得恰到好處,非常有嚼勁,與柔軟甘美的芒果形成鮮明對比🍹Tu
強烈推薦PMQ 真正的瑰寶 --- BKK

🥘冬蔭功湯

🥗香辣炒通菜

🍝虎蝦金邊粉

🐥泰皇咖哩雞

🥭芒果糯米飯

🍹Tuk-tuk journey
餐廳的招牌雞尾酒之一🍸,其中包含椰子朗姆酒🥥和泰國青檸🍋等成分,Coconut Rum🥥嘅香氣配搭混合咗泰式青檸🍋‍同班蘭嘅椰奶令感覺更加清新🍀。濃郁嘅椰香同斑蘭味加上薑啤酒🍺,中和咗本身嘅甜同膩😌。味道甜甜的,有點像椰子糖的味道

🍹Calamansi Lemonade
呢杯mocktail混合咗薑🫚,番石榴同百香果等材料。飲落去帶有清爽豐富嘅果味🍋同微微嘅酸甜感,夠晒清新爽口🍀。完美地中和左呢餐辛辣盛宴,感覺好似淨化左我地既味蕾,不錯的選擇

PMQ元創方為用餐體驗增添了整體魅力。 如果您正在尋找結合藝術、文化和獨特風味的美食之旅,這家餐廳應該是您的首選。
  • 芒果糯米飯
2024-11-05 138 views
-{中環PMQ泰國菜🍜}🤤泰北牛咖哩全蛋麵🤤 ($158)似層相識嘅味道😙好似米芝連推介餐廳嘅全蛋麵 湯底椰奶好香 咖哩汁濃郁 食到最後用埋個汁撈飯😂😂牛肉腍身👖褲評: 8.5/10🤤 蟹肉炒飯🤤 ($158)蟹肉肉量偏少 冇乜記憶點 所以拎隔離咖哩汁撈炒飯😂😂👖褲評: 6.5/10🤤 冬蔭功🤤 ($98)有一隻大蝦 附有好多菇 主要香料味加酸辣~酸味比重 唔太辣😋👖褲評: 8/10🤤 炭燒雞串沙嗲 🤤 ($98)太少份量😳冇諗過只有4串咁少 調味唔錯 沙嗲醬好香濃 個份量難以接受😂👖褲評: 7.5/10兩款smoothie: 芒果配百香果&椰子味都好fresh!但整體性價比唔高 可以有更好嘅選擇~性價比: 6.5/10服務: 8.5/10環境: 8.5/10🚩 BKK 🚩地址: 中環鴨巴甸街35號PMQ元創方A座Staunton地下SG09-SG14號舖
{中環PMQ泰國菜🍜}
🤤泰北牛咖哩全蛋麵🤤 ($158)

👖褲評: 8.5/10

🤤 蟹肉炒飯🤤 ($158)
蟹肉肉量偏少 冇乜記憶點 所以拎隔離咖哩汁撈炒飯😂😂

👖褲評: 6.5/10

🤤 冬蔭功🤤 ($98)

👖褲評: 8/10

🤤 炭燒雞串沙嗲 🤤 ($98)

👖褲評: 7.5/10

泰北牛咖哩全蛋麵
炭燒雞串沙嗲
泰北牛咖哩全蛋麵
  • 泰北咖哩全蛋麵
餐廳位於PMQ嘅地面嗰層 週末午餐嚟到都有好多位🪑環境裝修都幾吸睛✨餐廳都算大好寬敞 今次我哋坐咗卡位座 坐得幾舒適 整體調味還好 但菜式食落唔係新鮮製作😔上菜速度好似快餐😢🍤大蝦柚子沙律 ($138)菜式比較冰凍🧊好似啱啱喺雪櫃攞出嚟咁 大蝦爽口但冇鮮味 柚子肉大大嚿好多汁 整體配料豐富 汁醬調配好開胃🥗🍗炭燒雞沙嗲 ($98)雞肉好乾同好柴 好失望☹️亦都冇炭燒味 沙嗲醬有粒粒花生口味帶甜都滿意🥜🍝泰式和牛粿條 ($158)上枱時已經有陣鑊燶味😔和牛完全有種被騙嘅感覺 肉質又鞋又韌 好似瘦肉咁🥩只係粿條口感尚算煙靭 蔬菜新鮮爽口🥬🍨泰式街頭椰子雪糕配粟米椰子肉花生 ($78)椰子雪糕似軟雪糕嗰種🍦奶味太出蓋過椰子味入面只有點點椰肉☹️粟米似種罐頭 花生亦都冇炒過配料感覺好冇誠意👎

🍤大蝦柚子沙律 ($138)

🍗炭燒雞沙嗲 ($98)

🍝泰式和牛粿條 ($158)

🍨泰式街頭椰子雪糕配粟米椰子肉花生 ($78)
炭燒雞沙嗲
泰式和牛粿條
泰式街頭椰子雪糕配粟米椰子肉花生
2024-11-02
$260 (Lunch)
Happy Friday Night-只要和同頻率的人吃飯每天都Friday 相約一齊食BKK,點知一起揀中左呢個和牛炒泰式裸條(pad see ew)佢地啖係求其整,牛肉有厚到食得出肉味濃而且唔係雪牛,佢地用返泰國既重口味醬料-泰式辣醬醬同辣粉,見到即刻開心左。驚喜亦都唔只一樣,陸陸續續上枱,點左柚子大蝦沙律,佢地都神還原左泰式沙律- 香葉,花生碎,炸乾蔥,香葉,炸蒜同埋乾辣椒🌶️,再用左魚露同甜雞醬整返佢地個醬汁,勁似之前係JJ MARKET 食個個木瓜沙律既神奇醬汁味,超懷念仲食左大家都未試過點既炸辣味雞翼,笑死我,個廚專登出嚟講,我為左二位專登活捉左隻雞黎整雞翼,勁新鮮必須即刻食,笑到我地想死,雞翼食到用香茅同魚露既咸香,加埋佢地個topping ,咸咸辣辣好岩送啤酒幾惹味,起初以為阿廚講笑,但個雞翼咬落去都幾多汁(湧出黎咁,仲要係鮮雞味既汁)做到外面香口入面好juicy,應該唔係用雪藏彊屍貨先做到呢種效果,而且佢係比全翼同每隻差唔多大同幾重手,呢個我覺得自己會再食。仲點左一個係香港少食到既烤粟米,呢個比想像中油漏,滴哂油咁,我自己一般了。飲品點左芒果smoothies 同coc

飲品點左芒果smoothies 同coconut smoothie
我本身以為又會用d假野加落去整比我地飲,但點知,佢真係打芒果同熱情果加椰青水打

而coconut smoothie 就用左椰子🥥冰加斑蘭葉咁去打,係飲到同出面假野好唔一樣既味道(反而係曼谷個個咩咩夜市水果西施飲到加假果味糖水同無味水果既smoothies ,完全被騙系列,個位西施仲因為朋友要少糖面都西哂咁整)

甜品本身只係點新地做諗點解呢度無mango sticky rice
原來我地點個個芒果椰子新地就係用after you 做法既「芒果椰子糯米飯新地- 芒果片整左芒果花,椰子糯米冰打碎放中間,芒果粒+芒果汁係底

我唔會講呢間野係平,佢絕對無論係裝飾,食物定位,位置佢都唔會極平(PMQ黎架!)不過係PMQ 隱藏左一間寶石💎一樣既餐廳係度,我覺得佢做到咁既質素+廚師精心挑選同設計既menu,已成心目中第一位泰菜,cp爆曬標了

2024-09-03
$350 (Dinner)
  • 芒果椰汁糯米飯
  • 泰式和牛炒粿條
  • Pad See Ew
  • 大蝦柚子沙律
  • 炭燒雞串沙嗲
  • 芒果熱情果沙冰
2024-09-06 1475 views
今日同朋友去PMQ行街,見到有間食泰國嘢望落幾吸引就去試吓😙😙入面環境好舒田,啱晒傾計😝👏🏻不過試咗幾樣嘢都覺得好普通🥲,份量都唔算大份,但價錢算中上,所以性價比唔高🤧前菜大蝦🍤柚子沙律,開胃清新👏🏻主食分別有泰式和牛炒粿條和蟹肉炒飯,炒粿條整體味道甜甜地的🥰,唔差的但我個人唔太鍾意🤪,至於個炒飯就味道正常,配料唔算多,$158黎講係貴左少少🤔我哋仲叫咗一個泰式蒜蓉炒芥蘭🥬,油左dd,但味道都唔錯😌甜品叫左個椰汁🥥糕,雪到有d硬和唔好食,真心不推薦🫣

前菜大蝦🍤柚子沙律,開胃清新👏🏻

我哋仲叫咗一個泰式蒜蓉炒芥蘭🥬,油左dd,但味道都唔錯😌
甜品叫左個椰汁🥥糕,雪到有d硬和唔好食,真心不推薦🫣

2024-08-10 1798 views
想食餐正宗又有feel的泰菜,這間值得推薦。餐廳位於PMQ文青之地,有著古樸的裝潢和地道的街頭泰菜,無論環境氣氛和美食都可以俾滿分。這裏是約會聚會的絕佳去處,價錢合理,閒日都幾full,相當受歡迎,值得一食。Shrimp Pomelo Salad大蝦柚子沙律大蝦爽口彈牙,柚子肉香甜多汁,加上烘焙椰子和炸蔥碎增添香脆口感,淋上酸甜羅望子、梅糖醬汁,食落清爽開胃十分美味,好有泰式風味,沙律好食絕對要食。Shrimp Cake w/baby蝦餅配蝦沙律蝦餅酥脆彈牙,蝦膠肉足料,配上泰式酸辣汁開胃。蝦沙律超迷你,小蝦鮮嫩青瓜爽脆,唔錯。Tom Yum Kung冬蔭功湯底酸辣帶甜,唔係好辣好易入口,青檸味香茅味突出,有大蝦和大量草菇和秀珍菇,非常好飲,值得推介。Pad See Ew泰式和牛炒粿條河粉炒得乾身有鑊氣唔油膩,味道香濃帶甜入味,和牛軟腍,有芥蘭苗、粟米芯和蛋絲,惹味香口好食。Mango sticky rice and coconut Sundae芒果椰汁糯米飯椰汁新地賣相吸引,口感軟糯的糯米飯遇上椰子雪糕,夠冰凍夠多汁夠香甜,味道可說是好味到天花板,加上芒果圍邊,果肉香甜多汁,完美配搭
想食餐正宗又有feel的泰菜,這間值得推薦。
蝦餅配蝦沙律
Tom Yum Kung

泰式和牛炒粿條
芒果椰汁糯米飯椰汁新地
賣相吸引,口感軟糯的糯米飯遇上椰子雪糕,夠冰凍夠多汁夠香甜,味道可說是好味到天花板,加上芒果圍邊,果肉香甜多汁,完美配搭非常好食,貴一貴都要食。
芒果熱情果沙冰
芒果香甜味道濃郁,配上熱情果少許酸甜味道,夠凍幾好飲。
2024-07-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$360 (Dinner)
  • Tom Yum Kung
2024-08-07 1507 views
今日嚟元創方行吓,無意發現咗一間新派泰國菜,除咗燒烤沙律同埋主食之外,仲有唔同嘅酒類cocktail飲,menu望落非常唔錯。入面以傳統泰式餐廳裝修,亦融合咗新穎嘅design元素,感覺幾特別,店員非常有禮貌,時不時會留意住係唔係需要加水,會了解吓食客對菜式嘅滿意度👍Chargrilled Oyster淋上泰式風味醬汁,口感既有蠔肉鮮甜,又帶有烤制嘅香氣和泰式調味嘅酸甜辣,$38一隻抵食✅Tom Yum Kung用新鮮大蝦、蘑菇、番茄同香料等食材一起燉煮,比較特別嘅係佢唔會好似傳統嘅冬陰功咁好多香茅同埋南薑喺個湯裏面,佢會將佢先隔走,非常細心👏👏Shrimp Cake w Shrimp Herb Salad: 外層炸得非常酥脆,咬落十分彈牙,食得出蝦嘅成份非常之高,搭配上泰式甜酸醬,清爽可口。蝦餅非常大件,大滿足!Thai Beef Salad:傳統涼拌牛肉沙津,外層煎至微焦嘅牛肉,配上大量青瓜、蕃茄,同時浸泡喺檸檬汁、魚露、辣椒等泰式調味汁中,酸辣得嚟爽口,清新開胃。Pad Thai with Prawns:泰式炒金邊粉係食泰國菜必點嘅主食,用特製嘅醬汁炒至甜中帶酸。可以話係酸甜咸香

Chargrilled Oyster

Tom Yum Kung

Thai Beef Salad:

Pad Thai with Prawns:
泰式炒金邊粉係食泰國菜必點嘅主食,用特製嘅醬汁炒至甜中帶酸。可以話係酸甜咸香嘅泰式風味,加上配料,例如花生碎、辣椒粉、豆腐卜粒、砂糖,口感層次豐富,係好代表性嘅泰式街頭美食。

Pad See Ew:
用和牛炒油香爆出嚟,非常之香,而且充滿鑊氣,口感軟滑有勁,濃郁的泰式風味令人難忘。唔夠辣嘅話可以點一點佢跟埋嚟嘅辣醬,非常惹味!

2024-07-28
$200 (Dinner)
  • 泰式和牛炒粿條
  • 虎蝦金邊粉
  • 泰式炭烤牛排沙律
帶朋友來逛PMQ, 地下GROUND FLOOR就見到這家泰國菜餐廳剛好有位置, 出面的菜單看來也不太貴所以入座了佈置得滿有泰國特色, 二人座位也很寬大坐得舒服,空間感十足炭燒雞沙嗲:雞肉肉質鮮嫩可口,經過炭燒後有著誘人的香味和焦脆感。泰式花生醬香濃可口,配合醃青瓜提供酸甜爽脆的口感,整體口味均衡,是一道美味可口的開胃小菜。抄手切牛肉碎:香氣四溢的牛肉碎餡料加上九層塔、辣椒和香蒜的調味,為整道菜式添加了香辣的風味。兩隻流心太陽蛋在上面,為整盤菜品帶來豐富的層次感。芒果糯米飯椅子新地:以杯裝呈現,別具特色。芒果甜度恰到好處,與椰子雪糕完美融合,口感層次豐富。整體而言這是一道清新爽口、甜而不膩的甜品,是一絕佳的餐後甜點。芒果百香果沙冰:呢款沙冰顏色鮮艷,散發濃郁嘅芒果同百香果香氣。口感清爽,既有芒果嘅香甜,又有百香果獨特嘅酸甜風味。冰沙細緻順滑,係夏日一個解暑消暑嘅好選擇。西瓜沙冰:西瓜沙冰清新又開胃,色澤鮮艷欲滴,散發清甜嘅西瓜香氣。冰沙質地細緻,口感順滑,能很好地表達出西瓜嘅天然甜味。酷熱夏日嚟一杯,清涼解渴,十分爽意。食物味道中上, 推薦!
剛好有位置, 出面的菜單看來也不太貴所以入座了
佈置得滿有泰國特色, 二人座位也很寬大坐得舒服,空間感十足

炭燒雞沙嗲:

抄手切牛肉碎:
香氣四溢的牛肉碎餡料

芒果糯米飯椅子新地:
芒果百香果沙冰:

西瓜沙冰:

食物味道中上, 推薦!
$280 (Lunch)
2024-08-04 1203 views
上環PMQ特色泰國菜🇹🇭呢間喺上環PMQ地下的泰國菜🇹🇭門口有個大笨鐘,增添咗古舊氣息,環境幾有feel!🥬香辣炒通菜通菜好有鑊氣,有少少辣🫕冬蔭功湯湯底夠晒開胃,味道微辣、好夠酸,配料有兩隻蝦、菇等🥘泰式和牛炒棵條牛肉軟腍,帶點特有油香,滲入條,粿條帶點煙韌,都有鑊氣🥤泰式奶茶🥥Coconut Smoothie地址:BKK 中環鴨巴甸街35號PMQ元創方A座Staunton地下SG09-SG14號舖
上環PMQ特色泰國菜🇹🇭

🥬香辣炒通菜
通菜好有鑊氣,有少少辣

🫕冬蔭功湯
湯底夠晒開胃,味道微辣、好夠酸,配料有兩隻蝦、菇等

🥘泰式和牛炒棵條
牛肉軟腍,帶點特有油香,滲入條,粿條帶點煙韌,都有鑊氣

🥤泰式奶茶
🥥Coconut Smoothie

地址:BKK
2024-08-04 1033 views
泰式和牛炒粿條入口即感受到泰式料理的特色香料組合。粿條Q彈有勁,與鮮嫩多汁的和牛完美融合,佐以青蔥、泰椒等入味調味,整體口感層次豐富,可謂泰式炒粿條的經典之作。 蟹肉炒飯飯粒分明,佐以肉質細緻的泰式蟹肉,每口都飽含海鮮鮮甜。入口綿密,回味無窮,絕對是泰式飯菜的代表作。 冬陰功這道泰式酸辣湯令人難忘。湯頭酸辣中帶有濃郁的香料氣息,清爽醒胃,搭配大大塊的鮮蝦,真是回味無窮。 炭燒和牛串配東北酸辣汁肉質鮮嫩多汁,搭配自製的東北酸辣醬汁,酸甜辣中帶有微微煙燻香,令人意猶未盡。
泰式和牛炒粿條

冬陰功

炭燒和牛串配東北酸辣汁
2024-08-03 925 views
BKK*地址* :中環鴨巴甸街35號PMQ元創方A座Staunton地下SG09-SG14號舖pmq 入面都有餐廳,呢間在ground floor 環境好chill , 都幾多中上環返工架人會來食泰國菜炭燒雞串燒satay 醬是美味次精髓處,花生味加上椰糖,個satay 醬入口帶甜。炭燒蠔配泰式風味甜酸汁,每人一隻。大蝦柚子salad ,sauce 辣辣甜甜地好開胃,加了椰子碎,炸蔥,梅糖醬。蟹肉奄列,奄列入面有蟹肉,煎到金黃脆身,加拉差辣醬,刺激呢!baby kale 用蒜蓉炒,鹹鹹地散發蒜香,用來配飯食唔錯。呢度主食都是粉麵,以澱粉質為主,必定飽肚。八抓魚炒飯,炒飯入面落了很多料,除了主角八爪魚仲有蝦及蜆肉(根本是海鮮炒飯,很豐富)蕃茄、洋蔥,九層塔,泰式炒飯美妙之處在於香料,飯重九層塔味yummy 芒果椰汁糯米飯,經典美味,上之去泰國玩回程都要外賣盒上機。炒金邊粉、虎蝦芽菜花生,金邊粉每條都沾了醬汁,粉好彈牙美金,加上蝦,任何人食都會愛上。
BKK

炭燒蠔配泰式風味甜酸汁,每人一隻。

芒果椰汁糯米飯,經典美味,上之去泰國玩回程都要外賣盒上機。

2024-07-30 918 views
漫步PMQ元創方,可以感受香港特色文化,這裡喺文青創作好地方。晚上可以到BKK餐食泰國菜,餐廳充滿泰國街頭美食,菜餚融合泰國甜酸辣味元素,製作出別具特色泰式風味炭燒雞串沙嗲用炭火燒串燒雞肉串,好香炭火味,甚有BBQ味道,配上泰式秘製花生醬及淹青瓜更美味冬蔭功湯冬蔭功湯甜酸辣互相融合,味道好有層次感,有大頭蝦、青檸葉及蘑菇炸原條紅鯛魚配青芒果絲🐟足料大大條紅鯛魚,新鮮原條即炸,脆香外皮又不油膩,肉質鮮味軟滑,還有青芒果絲配料,好美味炸鯛魚😋芒果糯米飯椰汁新地🥭呢嗰喺打卡之選,夏日芒果最好味,還有糯米飯及雲呢拿雪糕,混合椰子汁,做出好有特色新地👍椰青🧉夏天好選擇,有清甜解渴芒果熱情果椰青特飲🍹芒果及熱情果汁,再加椰青口味,還加上一點點班蘭汁,特別好飲

炭燒雞串沙嗲

冬蔭功湯

炸原條紅鯛魚配青芒果絲🐟

芒果糯米飯椰汁新地🥭

椰青🧉
夏天好選擇,有清甜解渴

芒果熱情果椰青特飲🍹
芒果及熱情果汁,再加椰青口味,還加上一點點班蘭汁,特別好飲