2024-05-10
今日Lunch想食泰國🇹🇭菜,知道PMQ有間BKK環境夠闊落,多卡位,同同事坐得舒服去食😌大蝦柚子沙律面上已舖滿烘焙椰子、炸蔥、羅望子,沙律黎講好誇張🤣 底下有大大粒柚子、有大蝦、甜甜酸酸梅糖醬,增完食慾😋泰式和牛炒粿條好耐冇食過炒河,而今次食哩個泰版採用和牛,但仍然鑊氣♨️十足,粿條包住碎蛋,條條分明,好巧功夫香辣炒通菜通菜都幾大碟,採用自家炒醬,香蒜、豆醬,惹味,而我就改為小辣,啱曬香港人唔太食得辣都岩食芒果🥭糯米飯🍚食泰菜最重要一環‼️甜品🍮芒果🥭糯米飯,熱騰騰軟糯糯米飯🍚配上椰汁,加上好甜芒果🥭,真系好好食👍🏻街頭椰子🥥雪糕🍦相對哩個就冇太特別,椰子雪糕系雲尼拿味道,有一絲絲新鮮椰肉和好多花生,增加口感還有啲粟米粒🌽,帶出清新甜品而且雪糕有三球,可以開心Share 🥳食泰國菜又點少得飲泰奶茶Ice Thai milk tea🥤,估唔到連泰咖啡Ice Tai coffee都有,相對泰奶茶冇咁甜,大家可以一試
大蝦柚子沙律
泰式和牛炒粿條
香辣炒通菜
芒果🥭糯米飯🍚
食泰菜最重要一環‼️甜品🍮
街頭椰子🥥雪糕🍦
還有啲粟米粒🌽,帶出清新甜品
而且雪糕有三球,可以開心Share 🥳