2006-06-15
由細識到大Family friend嫁女,包咗The Grill嘅poolside玻璃屋擺酒,共七圍,一家四口準時到達,祝賀一對新人。主人家本來預備係poolside做cocktail receptiion,但天公不做美,最後係玻璃屋內進行。玻璃屋裝修以簡約為主,給予賓客一種悠閑感覺。每枱都擺放了紫色繡球花,非常清雅。準時八點開席,雖然場地係The Grill範圍,吃的可是由Grand Hyatt中菜廳處理的傳统酒席。先來脆皮乳豬,乳豬皮烤得十分香脆,而且沒太多皮下脂肪,口感清新。鮮蟹肉炒露筍亦十分有水準。新鮮花蟹肉質結實,味道鮮甜,露筍需不算嫩,但仍不過不失。菜遠鮮鮑亦甚有水準,但當然無得同乾鮑比啦(尤其價錢)!接着是高湯肘子炖翅,高湯清甜,不會過咸,翅非常多,唯一是有點硬;驚喜的是侍應會逐位奉上少量肘子,為炖翅增添食味。清蒸蘇眉和炸子雞很難作評論,因為上卓時已由侍應代為分配,獲配給的蘇眉甚鞋,雞亦是骨多肉少的部份。最後的炒飯可說是敗筆,個飯底超硬,連我呢個咁鍾意食硬飯嘅人都頂唔順。甜品係紅豆沙湯圓和一些不知名的酥點,普普通通啦!當晚$14,000蚊一圍,約十人一圍,每人平均食咗$1
當晚$14,000蚊一圍,約十人一圍,每人平均食咗$1,400蚊落肚。值唔值?唔到我呢啲賓客作評論,最緊要主人家玩得開心、難忘,貴一貴都值啦!
提外話,包起poolside玻璃屋minimum charge$60,000蚊,最多擺九圍。