2012-07-29
話說聽日是7月1 日.除了是香港回歸日的假期, 也是我朋友仔的生日.所以今日我地一班去了社會大學讀書的朋友仔就趁住這個機會出來聚一聚.當然主角是生日的K先生啦~K先生一直對食都好有要求, 食要就食最好的.所以生日食什麼, 當然係K先生決定啦~Delaney's The Irish Pub這是一間愛爾蘭菜酒吧.我以前都未食過愛爾蘭菜, 究竟愛爾蘭菜的味道是怎樣的呢?未講食物味道之前, 講下酒吧的環境先啦~叫得酒吧, 當然係燈光暗暗的, 有sofa, high chair, short chair 和枱, 想怎樣坐都得.我們就坐short chair, 方便傾計嘛.不過我不飲酒的, 所以只叫了杯果汁.Peach Juice $55哈哈, 其實我覺得個味道好似利賓納.這裡有很好多人飲酒, 朋友們當然都有叫啦.Shepherds Pie $130Pie的樣好似薯蓉~哈哈除了有薯蓉, Pie內還有碎羊肉、洋蔥、parsley和菜.我覺得這個 Pie(薯蓉)味道都幾好, 同出面平時食的不同, 幾特別.Irish Stew $132初時我們以為是湯, 原來是燉羊肉.哈哈~裡面有好多羊肉和蔬菜, 好豐
話說聽日是7月1 日.
除了是香港回歸日的假期, 也是我朋友仔的生日.
當然主角是生日的K先生啦~
K先生一直對食都好有要求, 食要就食最好的.
所以生日食什麼, 當然係K先生決定啦~
Delaney's The Irish Pub
這是一間愛爾蘭菜酒吧.
我以前都未食過愛爾蘭菜, 究竟愛爾蘭菜的味道是怎樣的呢?
未講食物味道之前, 講下酒吧的環境先啦~
我們就坐short chair, 方便傾計嘛.
不過我不飲酒的, 所以只叫了杯果汁.
Peach Juice $55
哈哈, 其實我覺得個味道好似利賓納. 這裡有很好多人飲酒, 朋友們當然都有叫啦. Shepherds Pie $130
Pie的樣好似薯蓉~哈哈
我覺得這個 Pie(薯蓉)味道都幾好, 同出面平時食的不同, 幾特別. Irish Stew $132
初時我們以為是湯, 原來是燉羊肉.哈哈~
裡面有好多羊肉和蔬菜, 好豐富. Freshly baked bread
叫Irish Stew會有bread送, 可以點來食. BBQ Baby Back Ribs (1/2 rack) $165
為什麼次次gathering一定會叫Ribs呢?
有時我想, 可能是朋友們知道我不太愛食beef, 所以每次都叫Ribs給我食.
這個Ribs, 我覺得無特別, 跟我去其他餐廳食的差不多, 不過味道不太差.
至於著條, 都是不太特別. Soup of the Day $54
哈哈, 為什麼要叫Soup of the Day呀?
好似"是日例湯", 我的朋友們真有趣. Sausage Supreme $132
I love this~
好濃芝士味, 熱食會比較好.
Pizza薄和脆, 正!! 我是第一次食愛爾蘭菜, 感覺幾特別.
不過食得特別, 價錢都幾...."特別", 但是值得一試的.