2022-11-05 1404 views
呢間位於中環主打啤酒同英國菜的Pub 一直係我bucket list入面 去幫襯主要係為左一解鄉愁 食下一D去旅行先會食到的英式地道菜同啤酒 順便感受下英國人食野的氣氛呢間野位置唔算太難搵 但門口望落唔顯眼但裡面裝修環境都好寬敞A la carte Menu 有幾十款選擇 分量唔算太細 drink menu 選擇何其多 如果你系酒鬼肯定有好多選擇 包保盡慶 一黎坐低店員就送上drink menu同餐牌選擇 當然唔少得大家係咁厚的drink menu裡面搵款適合自己口味同發掘新嘗試的啤酒試下 裡面有來自本地到英國愛爾蘭 同其他國家的啤酒飲品選擇是日就揀左London pride 同少爺啤 London Pride份量有500ml 屬於係比較淡口有麥香味的啤酒 係英國家庭式啤酒的代表 少爺啤酒 local代表 正常發揮 野食方面先叫左個前菜 脆椰菜花 cauliflower食落唔似食椰菜花 似係食軟香的薯泥 好易入口同送酒 調味唔油膩 有D燒烤醬同紫洋蔥配搭 跟住主菜唔少得係食個正式的British globe pie 每日有唔同口味 我地揀左beef and mushroom pie 搭

A la carte Menu 有幾十款選擇 分量唔算太細

London pride

pint young master 1842

是日就揀左London pride 同少爺啤
少爺啤酒 local代表 正常發揮

crispy cauliflower

野食方面先叫左個前菜 脆椰菜花 cauliflower

每日有唔同口味 我地揀左beef and mushroom pie 搭chips and mashed peas 搭grill sauce
個pie裡面超級多餡料 beef蚊得好入味好嫩 醬汁好搭個beef個肉香 mashed peas 軟爛得黎幾有香味 唯獨個chips分量可以多D
係幾好食

feather blade beef

feather blade of beef
好易切開 燒得好香口好嫩有嚼勁 搭燒汁 南瓜蓉 薯泥 燒蘿蔔 係好食 不過都係個句 大份D更加perfect

beer battered hoddock

呢個典型fish and chips 是日係選用haddock
呢個haddock 淡淡魚肉 調味適中 跟mint peas 同唔識形容的醬汁係幾好食

星期五晚上 環境氣氛好熱鬧 播住音樂飲下酒 食下傳統英式pub food 就彷彿隔世 客人好多 但招呼都算周到 酒同野食選擇都唔少 同埋menu定期會轉下
the globe ig 每個禮拜會update佢地lunch menu 菜單(3 courses) 同有官方網站post左最新menu內容
佢地有做9am-7pm happy hour 飲部分酒會較平
埋單四個人食左$1000 唔洗加一 中環黎講算係合理價錢 有酒飲有好多外面食唔到的好野食 係一個好選擇 會再幫襯
建議大家book枱

2022-11-04
$250 (Dinner)
London pride
crispy cauliflower