介紹返💁🏻‍♀️。。🇧🇪 Happy Hour 在鰂魚涌 🇧🇪。FRITES Belgium on Tap。太古坊濠豐大廈地舖。Frites House Mussels served with Fries & Mayo。HKD275 + 10% @ 1/2 kilo。HKD450 + 10% @ 1 kiloSauteed Prawns。HKD195 + 10%Pan Seared Scallops。HKD225 + 10%Rib Eye 400g。HKD525 + 10%Lucky Peach / Tropical Mojito。HKD55 + 10% @ HH。HKD110 + 10%Leffe Brune Draught。HKD40 + 10% @ HH。HKD80 + 10%Waffle Bomb Alaska。HKD150 + 10%🤫 講緊嘅就係尋晚新鮮滾熱辣同好耐冇見嘅朋友仔LaLa嘅Catch Up Dinner..自從佢轉工過咗嚟做鰂魚涌之友之後..我哋一直都未碰過面..今次就梗係約返喺大家嘅活動範圍鰂魚涌度開餐暢飲啦🍻🤫 講緊嘅就係非常就腳嘅FRITES Belgiu
介紹返💁🏻‍♀️

🇧🇪 Happy Hour 在鰂魚涌 🇧🇪
。FRITES Belgium on Tap
。太古坊濠豐大廈地舖

。HKD275 + 10% @ 1/2 kilo

。HKD40 + 10% @ HH
。HKD80 + 10%

Waffle Bomb Alaska
。HKD150 + 10%

🤫 講緊嘅就係非常就腳嘅FRITES Belgium on Tap🇧🇪Happy Hour唔搵佢搵邊個😏
🤫 呢度地方幾寬敞舒適..棕木色配墨綠色嘅桌椅同埋裝潢..坐喺呢度飲返兩杯..成件事真係超級Chill🍺
🤫 我哋兩個女人仔唔知做乜鬼嘢放工之後好似餓鬼投胎咁樣(會唔會係因為Halloween🎃👻)..樣樣都好想試吓好想食🤪最後叫咗兩個Appetiser..一個必食嘅Signature青口..仲加咗一塊Steak Frites🤤
🤫 等嘢食嘅同時就梗係一人叫返一杯Cocktail嚟㗳吓吹吓水先啦~我就要咗杯Lucky Peach..Which is Gin加桃味嘅糖漿..酒味雖然都有出嚟但係唔會太過分..唔會遮蓋咗桃嘅香甜味..所以都幾唔錯👍🏻然後LaLa就要咗杯超醒胃酸酸咪咪嘅Tropical Mojito🍹
🤫 嘢食方面..餐廳都跟足Table Manner由兩個Appetisers上枱先..分別係我超級推介嘅香煎扇貝同埋Sauteed Prawns..個扇貝真係煎得好鬼香..師傅嘅廚藝真係一流..每一粒扇貝都係剛剛熟..絕對唔會有韌口嘅情況..再配埋墊住喺Scallops下邊嘅椰菜花蓉同埋一啲西式嘅臘腸粒粒..真係好味到震🤤椰菜花蓉好Smooth好順滑再加臘腸粒粒嘅鹹香😋
🤫 然後Sauteed Prawns係用車厘茄同埋一啲香草炒香..蝦肉大隻又彈牙..將佢哋出咗名超好味鬆軟嘅麵包Dip落去個Sauce嗰度..簡直係吸盡晒鮮蝦嘅精華🦐
🤫 再嚟就講吓嚟到Frites必食嘅House Mussels..啲青口粒粒肥美配佢哋嗰個類似白酒忌廉嘅House Cream Sauce真係冇得輸😋然後今次多咗個驚喜..事關我哋邊食邊吹水講緊點解啲青口咁鬼好味嘅時候..有個超Friendly嘅Staff拎咗張介紹佢哋啲青口嘅簡介俾我哋了解吓~先知道Frites為咗保持Mussels嘅質素..佢哋係有Policy去確保啲青口係喺48小時內由個海嗰度送到上張枱度㗎🤩怪唔得咁新鮮好味啦~
🤫 三個已經食到我哋盤滿缽滿嘅前菜小吃食到七七八八..侍應姐姐就問我哋Ready鋸扒未..要幾成熟同埋配邊隻Sauce咁樣..塊扒係堅靚仔嘅..完全Feel到個大廚拿捏生熟程度係超準..塊扒牛味濃而且嫩..搞到LaLa飽到上心口都仲忍唔住拮完一片又一片🤤BTW..鋸扒配黑啤係好鬼Match呀呀呀~
🤫 係呀~好癲呀..超飽㗎~但係我哋依然係好任性地叫埋之前我食過覺得好正好打卡able嘅Waffle雪山🏔️總係覺得㗳埋個冰火感嘅巨Cream雲呢拿雪糕Waffles先至為之大滿足😌
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️(5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)

💮已翻兜次數:9次💮
。。
2024-10-30
Type of Meal
Dinner
  • Pan Seared Scallops
  • Frites House Mussels served with Fries & Mayo