2012-12-10
終於去左年幾前就已經講話要去既Top Deck at the Jumbo今次係Lahris廿幾歲人首次去Jumbo,心情自然係極期待,對Jumbo無咩印象唯一既就係貴、奢華、同埋N年前的一套《食神》既瑣碎片段然而,經過n咁多年的經營,除左可以係Jumbo食中菜,仲可以食Brunch添! 據為Lahris切北京填鴨既叔叔講,呢度平時幾乎大部份都係tourists,weekends就稍為好一點,但外國人同本地人既比例係7:3,所以Brunch提供既野食都有幾多係中菜!$488加一/head,Lahris認為貴左少少,無論係food quality定係個環境都唔值得咁貴!先講食物,海鮮認真一般,尤其Lahris最愛既生蠔,竟然一D鮮甜味都無,又細隻,而且我唔明點解要keep D極salty既海外,而你係永遠唔知道呢D「海水」係由邊個海洋而來的;至於翡翠螺,據我地一行四人既認知,無理由會咁易就liu到塊螺肉出泥,所以我地wonder究竟會唔會係…reuse既?!!!至於,長腳蟹,Lahris一向都唔會响自助餐拎泥食,一泥係難於進食啦,二泥又真係唔係咁多肉,由於友人拎左一大碟,惟有捱義氣幫佢食一
先講食物,海鮮認真一般,尤其Lahris最愛既生蠔,竟然一D鮮甜味都無,又細隻,而且我唔明點解要keep D極salty既海外,而你係永遠唔知道呢D「海水」係由邊個海洋而來的;至於翡翠螺,據我地一行四人既認知,無理由會咁易就liu到塊螺肉出泥,所以我地wonder究竟會唔會係…reuse既?!!!至於,長腳蟹,Lahris一向都唔會响自助餐拎泥食,一泥係難於進食啦,二泥又真係唔係咁多肉,由於友人拎左一大碟,惟有捱義氣幫佢食一隻,略嫌肉質太鬆散。 雖然海鮮麻麻,但 刺身就相當唔錯,相當肥美,三文魚,北寄貝,八爪魚都極正!另外,即刻煮既白酒煮青口挺好味,酒味唔太濃,牛油味,洋蔥味,青口鮮味好出,唔算特別creamy,如果個汁可以thick少少會比較好! 呀!!! Egg benedict係正既,哈哈哈! 不過,一隻就夠晒數,唔係都幾漏;最後係dessert time!!! 除左d cake之外, Moven pick ice-cream rocks!!!妹妹和朋友A都吃了三球!!! p.s. 如果賣點唔係食物而係環境,咁除左較係可以舒服咁傾計外,都真係無咩特別,係,係對住個海,有海景,但,附近太多船,好大陣氣油味,應該係敗筆吧!