2015-11-08 451 views
最近成日想食少少辣野, 經朋友介紹下, 今天跟奶奶一起去中環一間傳統印度餐廳食咖哩, 一入餐廳,已傳出陣陣的氛香的咖喱味, 而餐廳的裝橫亦好有印度風味.在上菜前, 侍應便送上薄脆餅及3種source - 羅望子醬, 薄荷乳酪, 鹹辣醬.  雖然想食辣又唔可以太辣, 所以我個人覺得薄荷乳酪配上小辣的薄脆餅味道好夾.首先送上烤魚塊(Fish Tikka), 來到的時候連鐵板燒一起上, 斑塊燒得表皮略帶焦黑,外微脆內香軟, 除了一股炭燒香味, 還感到輕微的煙燻味,起初擔心怕腥的 Mr. L 吃不到, 點知佢OK, 而且吃了2件. 我們亦叫了芝士燴菠菜茸, 其實我都有d怕佢好漏, 點知芝士做到好似豆腐的口感, 而且不膩, 雖然我不太愛吃菠菜, 但這個跟平日的煮法好不同, 好入味, 又ok 喎原來傳統印度餐廳除辣咖哩外, 亦有好多少辣的汁, 而侍應介紹了我們白腰果汁(Korma)咖哩雞, 果然只係微辣, 雞亦非常嫰滑, 配上烤餅, 好幸福呀. Samosa 即咖哩角, 皮帶點酥香,脆得黎不易碎,食出裡面有薯蓉、咖哩、綠豆、仲有薯仔粒,充實了成個餡料,微辣帶香口,而且內外都夠晒熱辣辣, 香口,不過
烤魚塊(Fish Tikka)
芝士燴菠菜茸
白腰果汁咖哩雞
Samosa 即咖哩角, 皮帶點酥香,脆得黎不易碎,食出裡面有薯蓉、咖哩、綠豆、仲有薯仔粒,充實了成個餡料,微辣帶香口,而且內外都夠晒熱辣辣, 香口,不過有飽肚feel。
Samosa 咖哩角
番茄湯給我的感覺酸酸甜甜,好開胃
番茄湯
奶奶就話海鮮湯有蝦,偏辣
海鮮湯
當然唔少得烤餅, 我們叫奶油,洋蔥,蒜蓉各一, 面烘得少少脆, 熱辣辣又鬆化, 果然係我的至愛, 我個人比較喜歡洋蔥,蒜蓉, 係睇下真係好多洋蔥呀.
奶油,蒜蓉烤餅
洋蔥烤餅
瑪沙拉(Masala)咖哩茄子, 用多種不同的香料及酸乳酪去做個汁加上茄子, 茄子吸收所有精華,非常入味好吃.
瑪沙拉(Masala)咖哩茄子
食完這一餐後, 我實在對正中的印度咖哩加深了認識, 有機會一定要帶愛吃咖哩的nephew來試下.

2015-10-25
Type of Meal
Dinner
烤魚塊(Fish Tikka)
番茄湯
奶油,蒜蓉烤餅