2008-03-14
在香港,英超球迷十居其九隸屬四大名牌,小弟捧愛華頓已比人笑足十多年.原來,更"另類"者都有. 身為英倫狂迷的B,熱愛英倫音樂,尤其是來自曼徹斯特,她當Morrissey係教父,Ian Curtis為死鬼老豆,Oasis為神主牌,Stone Roses為classic,連那些Elbow,Doves的Mancunian也不放過... 除此之外,足球也一樣,不是捧曼聯,而是曼城.身邊朋友,唯獨得她.真是紅海之中一片藍. 大家兩三年無見,失驚無神致電約睇波,這夜戲碼強勁,曼市打比大戰.新年流流,酒吧照常,尤其是老外常去的酒館. 之前已吃東西,我先來杯Kilkenny,友人未到,未來到就叫我點住個炸魚薯條先.友人來到,來不及同球場上的所有人一同"默哀",而薯條剛好上桌,寒喧一番後,她及不急待拿條Chips在口裏送. 我嗒著Kilkenny,問香港好少人捧曼城,隊波近年戰績麻麻,係今季比艾歷臣教到有點點起色,其實有咩咁吸引你?是否Oasis Gallagher兩兄弟之故?) 她說少少啦,其實,我之前係捧利物浦,因為幾個"辣仔"如科拿,Macca,占士等等.後來佢地轉去曼城,我就開始捧曼城,直到而家
她說少少啦,其實,我之前係捧利物浦,因為幾個"辣仔"如科拿,Macca,占士等等.後來佢地轉去曼城,我就開始捧曼城,直到而家.)她一口薯條,一口又是來自Manchester的Boddington再說你認唔認同曼城才是真正屬於曼徹斯特市球隊?)
我當然啦,曼聯是Worldwide,而曼城就Local.以我所知,幾年之前,曼市人係捧曼城多,曼聯的球迷就外來者多.)
說到此,個肚開始餓,吃友人的炸魚,今次比幾年前來吃的好得多.年前吃的粉漿厚過死皮,這次就炸得香脆鬆化,魚肉也夠新鮮.
吃著魚肉,再問咦?咁而家呢?艾歷臣教到隊波開始有點競爭力,有咩期望?)她希望踢到歐州賽!)再說今年人腳比往年強,買回來的馬田柏度夫,伊蘭奴等等.名氣不大,但作用極大.就算新人如艾利蘭,米高莊遜等等,也有出色的表現.甚至乎兩個龍門細舒米高同祖赫特...)
我又說係估唔到Richard Dunne而家做隊長,當年佢踢愛華頓,成日送大禮!果時佢走,我仲拍晒手.)說到此,我的Irish Stew奉上面前.
Irish stew是迪蘭尼其中一道名菜,即是用燉羊肉,用麵包盛之.清燉形式的羊肉,羊味不重,味道清新,連薯仔加麵包吃,已是一頓正餐.
她問今夜你會企邊一面?)我個口含住舊薯仔說繼利物浦之後,曼聯係我第二最恨,你話呢)
我再說其實,在幾年前在愛華頓主場對曼城,果場己隊贏3:1,那時曼城已差不多篤定降班,我就在看台上同班主場球迷,遙指住曼城球迷一起唱"Manchester City fallen down...)
這夜,敵悔同仇,做一晚曼城球迷.
當手上的Kilkenny喝到最後一啖,華素爾入波!
最後曼城作客贏2:1,今季兩勝曼聯,真替B高興.