2017-03-09
好耐之前無意中搵到呢間餐廳既時候已經想食,畢竟係謝霆峰既助理所開既,而且謝生近年熱愛煮食,由節目煮到去電影😂,咁相信佢既助手都有一定水準🤔。但原來餐廳成日都full booking所以想食要預先約定喇🙆🏻。果陣同男朋友介紹SHELL既時候佢仲以為我要去食石油🤦🏼♀️,不過後尾佢都比我搞到好想試。終於今日比我地食到喇(´▽`)~~我當日十二點幾先打去預約當日晚上既位置,好彩都有位,lucky girl^.^,臨收線前電話入而個姐姐仲同我講今晚見(*¯︶¯*)。SO WARM⭐️好啦,廢話少講💁🏻入正題。環境:地方並唔難搵,離炮台山地鐵站都係行一陣5分鐘左右就會到。餐廳內部裝潢簡單,主要以黑色為主,牆上有大量明星既合照,但我最鍾意既係佢幅畫同埋牆上掛係到既裝飾,為整個店的感覺增添不少。其實最令就係門口果兩枱,如果同朋友飲野坐係出面實好正,但可能有機會要食塵,因為係街邊既關係。好多位都有人訂左👇🏻蒜頭人的餐牌(我:😹點解唔係貝殼人)‼️餐牌內部分食品價錢已更改‼️*部分食物餐牌中並沒有提供,請看店內的黑板。*由於小妹太懶,所以所有菜名都係跟單據上顯示既所打。食物:1.Black Garlic Br
環境:
地方並唔難搵,離炮台山地鐵站都係行一陣5分鐘左右就會到。餐廳內部裝潢簡單,主要以黑色為主,牆上有大量明星既合照,但我最鍾意既係佢幅畫同埋牆上掛係到既裝飾,為整個店的感覺增添不少。其實最令就係門口果兩枱,如果同朋友飲野坐係出面實好正,但可能有機會要食塵,因為係街邊既關係。 好多位都有人訂左👇🏻 蒜頭人的餐牌(我:😹點解唔係貝殼人) ‼️餐牌內部分食品價錢已更改‼️ *部分食物餐牌中並沒有提供,請看店內的黑板。
*由於小妹太懶,所以所有菜名都係跟單據上顯示既所打。
食物:
1.Black Garlic Bread $60
六十元正有五塊包,由於個包黑蚊蚊,所以影出黎都唔係好明顯呢,但隻碟幾令幾特別。
味道方面,食第一塊既時候個人感覺有微微的苦,麵包是熱的,咬落個皮有小小脆,中間就係軟軟的。而食第二塊既時候就感覺到原來有小小甜,個包既其中一面塗上左蜜糖?唔太清楚,反正就係甜,食落成個感覺幾特別,而且蒜味唔會太勁,係可以一試既。
2.Caprese Salad $78 另一半餐餐都要食菜,於是點左個沙津,點知原來唔係普通沙津咁有菜,而係只得番茄同水牛芝士,但卻令人驚喜。非常值得一贊既係呢一碟沙津竟然令到唔鍾意食生番茄既我都食左兩大塊!雖然望上去好似好普通,但食落你就知係好野。男友同我都覺得番茄唔係一般街市買到既番茄,而係高級既番茄黎,因為食落好甜、好有汁,而且冇平日食番茄果種酸感。搭上食落好似豆腐咁既水牛芝士,感覺清新又不會太膩。店中選用既番茄為此增添不少色彩。 突如其想,唔知呢個沙津夾黑蒜包係點既味道呢?哈哈。 3. p6 pizza $98 由於得2個人所以就叫左個細既PIZZA,內有黃椒、青椒、紅椒、火腿、芝士。食落第一塊個人感覺有陣怪味⋯係臭腳味╮( ̄▽ ̄"")╭,於是即刻叫男友試下,佢就話咩味都冇,所以我就食埋第二塊再定斷。但結果第二塊係正正常常,不過因為果一塊既味道令我對呢碟野減左唔少分。但整體黎講都係好食,而且芝士拉到絲,但同普通PIZZA無別,只係係黑色同埋火腿不同。 4.Black Truffle w/Mixed Mushroom Risotto
*With Scallop $168 跟風食系列,賣相相當吸引,隻碟好令( ̀⌄ ́)。
雖然平時最討厭菇類既食物,但今次食落還可接受,黑松露味不大,多數都係菇既味,而帶子食落普通。飯方面食落口感特別,小小硬但成碟夾埋食落岩岩好,而且粒粒分明。
6. Lemonade $28
純粹口渴而點,普通的檸檬汽水,再加返幾片檸檬同冰咁,是7-11都能買到的飲品。
打去訂左位之後,晏就又會打黎comfirm多一次,搞到嚐醒左我訓晏覺(╯▽╰)扣0.5分,但收線前又同我講今晚見,就算喇。由於同男友六點半入座,餐廳只有我地兩個所以上菜速度快靚正,而且侍應姐姐見我地食完前菜就好快主動咁幫我地換過隻碟😊。整體十分滿意。