2017-04-02 177 views
「海膽」一份只有5-6片. 非常矜貴, 單從外觀看色澤以及口感, 就已經品嚐到新鮮與否今年公司成功接到一單大生意, 老闆決定請客, 咁難得既機會, 食一餐豐盛宴, 立即在我腦海裡浮現朋友經常提到的S2 Kitchen, 立即提議, 各個同事舉手贊成星期六下午齊齊收工, 沿石板街往上走, 店鋪在兩旁, 小心被兩旁的綠色鐵皮排檔遮蓋以走回頭路店鋪面積不算大, 但充滿日式居酒屋的風情, 開放式廚房, 可近距離看廚師做菜安頓後, 各人先點一杯飲料, 波子味汽水, 小時候玻璃樽波子汽水就飲得多, 有粒真波子在內, 罐裝就唔係周圍有, 味道會比樽裝無咁甜, 非常夠氣S2出名十層海膽杯, 非試不可, 用試香檳杯放上10層新鮮材料, 北海道紫海膽/松葉蟹肉/白蝦/三文魚子/吞拿魚拖羅蓉/黑魚子等, 非常霸氣, 認真要稱讚廚師既細心, 一層層完成後, 海膽杯完全沒有塌下來的感覺店員提醒, 進食海膽杯不需要加豉油及wasabi, 先用筷子食上層, 再用湯匙食下層部分黑魚子 - 如小珍珠,口感爽, 陣陣咸香味 紫海膽 - 鮮甜, 醇厚, 味濃頂層有一片燒白飯魚脆片- 烤得輕盈香脆每品嚐一啖都夾雜著紫海膽,

今年公司成功接到一單大生意, 老闆決定請客

, 罐裝就唔係周圍有, 味道會比樽裝無咁甜, 非常夠氣
日本汽水

黑魚子 - 如小珍珠,口感爽, 陣陣咸香味

紫海膽 - 鮮甜, 醇厚, 味濃

頂層有一片燒白飯魚脆片- 烤得輕盈香脆
燒白飯魚脆片
每品嚐一啖都夾雜著紫海膽, 加上用料上乘, 每一啖都鮮甜到一個點, 跟同事share一杯品嚐, 否則食不下其他東西
S2海膽杯
品嚐完主打菜後, 我們便向小食進攻

芝士年糕 - 外皮軟滑煙韌, 襯托著半溶芝士唔會太溜, 用紫菜夾住食充滿日本特色
北海道日本水母 - 口感激似海蜇頭
加上少許海葡萄一起進食, 爽口脆卜卜的質感
水母本身沒有不太大的味道, 不過加上旁邊的檸檬片伴著令整到菜立即提鮮
日本水母
青蘋果蟹子沙律 - 青蘋果切條代替了青瓜絲, 甜中帶酸, 加上蟹子的爽脆, 令整道前菜的口感更上一層樓
青蘋果蟹子沙律
三文魚他他海膽沙律 - 板上海膽, 令沙律生色不少, 加上柚子汁特別醒胃, 三文魚/蕃茄及雪梨, 清新爽甜
三文魚他他海膽沙律
五點刺身除了牡丹蝦/帆立貝外, 還有

吞拿魚腦天 - 魚油豐富,入口即溶, 真想多來一舊

金目鯛 - 顏色鮮紅, 魚鱗紋特出, 爽甜新鮮, 魚鮮突出

深海池魚 - 魚肉爽身, 非常厚切, 透出淡淡魚味
精選什錦5點刺身
金目鯛
清酒鮑魚雞翼 - 脹卜卜無骨的雞翼內藏鮑魚
外層就非常脆口, 吸收晒清酒味的鮑魚口感爽彈, 有嚼勁, 清酒味淡淡滲出雞翼內
清酒鮑魚雞翼
黑豚肉荔枝串 - 薄薄黑豚肉包著已去核的荔枝肉, 荔枝肉多汁, 黑豚肉多了一份果香,食後口腔內依然充斥着一陣荔枝香
黑豚肉荔枝串
燒秋葵串 - 只灑上少量幼鹽燒烤, 面層帶少少咸 保留卻入面滑潺潺的口感
燒秋葵
海膽燒日本岩蠔 - 大量蟹子加海膽, 非常震撼, 烤焗過後的芝士沙律醬酸酸地, 岩蠔多肉肥厚, 食完口內充滿蠔香味
海膽燒岩蠔
最喜歡人多一起食, 每款嚐一口, 可以嚐到各種人氣之選, 事不宜遲, 緊接著是壽司

楊枝金露海膽卷 - 一整舊放進口裡, 慢慢滲出一種椰香, 口感彷如食泰國芒果糯米飯, fusion之傑作
楊枝甘露海膽卷
楊枝金露炸雞 - 炸雞嫩滑有汁流出, 每件用上小杯盛著夠特別, 加上汁醬酸酸甜甜, 令人醒神
楊枝甘露炸雞
太極 - 菜名夠貼切, 分凍熱兩邊, 凍的上層為海膽, 下層是拖羅蓉/松葉蟹肉底, 滿佈新鮮鮮甜海膽, 誰不愛?另一邊為熱食, 上層白色是中式炒鮮奶, 淡淡 奶香, 下層紫薯, 帶點紫薯碎, 有口感,  味道完全Match到

進食要選用切蛋糕的方法, 特別創新
太極
意日紫薯pizza, 單看較為薄身, 內有莎樂美腸/紫薯/芝士/洋蔥等, 芝士有拉絲的效果, 但感覺唔溜反而好香, 放入口有種斷絲連既感覺, 非常豐盛
意日中紫薯PIZZA
壽司冬甩 - 有芒果吞魚蓉/帆立貝刺身(帶柚子香)/牛油果/龍蝦沙律, 多種選擇, 每同事各食一啖剛好
壽司冬甩
日本婆海膽沾女竹炭烏冬 - 烏冬麵身較偏幼卻彈牙, 淋上麻婆豆腐汁, 味道帶點椰香麻辣, 海膽則是分開食, 否則會被汁醬蓋過
日本婆豆腐海膽沾竹炭烏冬麵
鯛魚燒 - 有忌廉芝士或紅豆, 剛剛烤好的鯛魚燒外層好脆, 淡淡輕輕的芝士味, 不會太溜. 為這餐晚劃上美麗的句號
鯛魚燒(紅豆/忌廉芝士)
晚市時段, 銀行信用卡會有10%優惠, 雖然價格不便宜, 今餐是公司請客, 但食到的是廚師用心製作給客人享用, 食材新鮮, 一分錢一分貨, 跟同事們都非常滿意, 偶然一次前來用餐絕不過份, 食完後已經有想來第二次的衝動
2017-04-01
$700 (Lunch)
日本汽水
S2海膽杯