2019-10-06
1\Sacher 薩赫蛋糕外表有別於一般Cova蛋糕,簡約鏡面設計,冇花俏裝飾,呢個正正係奧地利傳統Sacher其中一個特色。以我嘅理解,Sacher係個層次感更豐富嘅朱古力蛋糕,以brownie作蛋糕體,代替常用嘅海綿蛋糕,並以杏子醬相隔,最後淋上黑朱古力醬。基於之前食過COVA mini cakes🧁,覺得好甜,今次我地保守地買咗個半磅Sacher🎂黎試下。$218呢個價錢頗合理,符合市價,CP值比其他COVA蛋糕高⬆️。包裝設計高貴,蛋糕盒比一般嘅厚同硬正,好穩陣👍🏻。加$12,店員即場寫生日牌,而且寫得幾靚🤩。生日牌係一塊普通白朱古力,味道較甜。如果覺得只有黑朱古力味太單調,可以食返啲白朱古力,攞返個平衡感。🍫蛋糕外層有黑朱古力脆脆,為綿密嘅蛋糕提升口感。同奧地利傳統Sacher有啲差別,以黑朱古力mousse代替杏子醬,可可味更濃郁,但失去嗰種帶丁點酸甜味道嘅清新感覺,如果再食多幾啖有機會覺得膩㗎。🥺Sacher 🎂內裏分層清晰可見,有別於COVA其他超鬆軟嘅蛋糕,🍰砌件後仍然保持可口誘人嘅賣相,呢點對我黎講好重要🤣。👇🏻介紹埋之前試過嘅三款精緻嘅蛋糕仔啦~2\Mango Cr
Sacher 薩赫蛋糕
包裝設計高貴,蛋糕盒比一般嘅厚同硬正,好穩陣👍🏻。
蛋糕外層有黑朱古力脆脆,為綿密嘅蛋糕提升口感。
👇🏻介紹埋之前試過嘅三款精緻嘅蛋糕仔啦~
2\
Mango Cream Mini Dome
芒果蛋糕一直都好受歡迎,以濕潤鬆軟嘅芒果雪芳蛋糕同香滑忌廉出名。因為芒果🥭切到丁丁粒,並融入忌廉之中,所以即使冇大大粒嘅果肉,依然食到香甜嘅芒果味。
我覺得雖然蛋糕有香濃嘅芒果味,但甜度亦好高,而且蛋糕過份軟熟,食落就得忌廉+蛋糕碎,口感一pat pat🤭。
3\
Blackberry Mousse
雖然上面兩粒桑子微酸,但都唔足以抵消mouuse嘅甜味,成個甜品太甜膩啦⋯🥺
面層朱古力醬甜中帶啲可可味。下層藍莓mouuse有自然嘅藍莓味,但亦感覺落咗好多糖,超級甜!唔會再食🤭
4\
Strawberry Tart
計計埋埋都有3粒半士多啤梨,🍓味道香甜、唔酸。下面有吉士醬,牛奶味唔算好香濃,但勝在令成個撻食落較清爽,冇之前兩個蛋糕仔咁甜👍🏻。撻皮就不過不失,無咩特別。
整體黎講,COVA嘅mini cakes CP值唔高,有種「名氣造就價錢」嘅感覺。因此用黎送禮或當散水餅都幾得體✅,但唔會作為日常飯後甜品嘅選擇之一❎。至於Sacher蛋糕,雖然同傳統版本有啲出入,但味道都唔差,而且香港較難搵到Sacher嘅蹤影,所以遲下仍會再戰。🍫🎂