2019-12-28
Wooloomooloo Steakhouse #尖沙咀一直都聽過啲人話呢一間steakhouse嘅牛扒好好食,但係始終定價唔平,平時冇乜機會去食,難得聖誕節,就揀咗呢一間慶祝!佢哋旗下一共有四間唔同嘅餐廳,每間嘅Christmas Dinner價格都唔同,今次揀嘅呢間係四間入面價錢為中等嘅一間, 原價 $688/1,early bird $588/1,的確冇令到我哋失望!先論環境,位於尖沙咀海旁附近,當日餐廳安排左2樓嘅位置俾我哋,會望到維港景色🎆。餐廳內部裝修偏昏暗,附上每台兩頂聖誕帽同埋聖誕禮盒,感覺都算festive🎅🏻,另外每張枱仲會獲得一張即影即有📸,作為留念都唔錯。Appetisers 🥗 頭盤分別有兩道菜選擇,一道係煙三文魚,另一道係鴨。🐟 Norwegian smoked salmon loin第一次食到咁厚切嘅煙三文魚,簡直係刺身咁,而且煙熏味啱啱好,唔會太濃又或者太鹹。面頭仲加上做一啲仲有一啲魚子醬,令到成件事望落去更加fancy。🦆 Duck foie gras and confit duck leg parcel 呢個就更加特別,用上咗一啲類似雲吞皮嘅物體包住
Appetisers 🥗
頭盤分別有兩道菜選擇,一道係煙三文魚,另一道係鴨。
呢個就更加特別,用上咗一啲類似雲吞皮嘅物體包住鴨肉同鴨肝,再拎去炸,感覺有少少似港式嘅炸雲吞。火候控制得好好,雲吞皮香脆、夠薄、冇燶、唔油膩,入面嘅鴨肉分量十足,雖然唔係好食得出有鴨肝,但係成件事入口甘香,真心唔錯。另外仲配有無花果同埋少少紅酒製作嘅啫喱,酸酸甜甜,減輕鴨油嘅膩。
Soup 🍲
🦞 Lobster bisque
龍蝦湯比起一般飲開嘅更加稠,而且仲有少少龍蝦肉碎,除咗散發住龍蝦味之外,入口仲有好香嘅芝士味。
Bread
每台仲送10件香草麵包,麵包烤到外脆內軟,點埋佢哋嘅黑醋一齊食,真係停唔到口。試過用呢個麵包點龍蝦湯,出奇地覺得點黑醋仲好味過點龍蝦湯!
味道: 4.5/5
Main
🐓 Roasted pancetta wrapped turkey breast
聖誕梗係要食下火雞,本身都有啲擔心火雞胸肉會好鞋,點知佢哋處理得好好,一啲都唔鞋!將啲雞胸整成圓柱體,再用煙肉包住,放喺甜甜地嘅番薯茸上面,賣相已經夠晒吸引。再配埋一啲糖漬栗子、松子、杏桃,sauce vierge(一種法國醬料,主要運用蕃茄、檸檬汁、橄欖油製作),真心好好食!
🐄 Grilled Australian beef tenderloin
嚟得steakhouse又點可以唔食牛扒呢。今次揀咗5成熟,切開非常粉嫩,有時真心覺得牛扒貴得來真係有原因。佢唔係和牛嗰種好強油脂、入口即溶,但佢係嗰種即使牛本身唔係好多脂肪,甚至偏瘦,但係咬幾下就會斷開。 真心覺得舊牛好tender,就算吳家任何醬料都好香牛味!當然配埋佢嘅松露醬同埋mustard食就更加惹味。
So far喺香港食過最令我印象深刻嘅兩間steakhouse係La Vache同埋呢一間。兩間嘅牛扒都好好味,各有千秋。la vache嗰種係煎得好香,入口會覺得熱氣啲、油份重啲,但係都忍唔住繼續食。而Wooloomooloo嘅牛係好嫩好tender,入口一啲都唔肥膩,雖然冇咗嗰種煎出嚟嘅香氣,但係感覺好舒服,好soft。要我揀邊一間好味啲我真係揀唔落手。
味道: 4.5/5
Dessert
🎄Christmas yule log
將朱古力蛋糕整成一個樹幹,配上糖霜同埋朱古力條,好有節日氣氛嘅一道甜品。 蛋糕濕潤度剛好,朱古力味非常香濃,微微帶苦,入面仲有少少朱古力醬,完全滿足我呢一個朱古力控慾望!要特別讚美佢嘅榛子嘅雪糕,同朱古力蛋糕係perfect match!
味道: 4.6/5
性價比: 4/5
🍮Traditional Christmas pudding
恕我未係好識欣賞傳統嘅Christmas pudding🙇🏻♀️ 面頭有塊馬卡龍脆片,配上雲呢嗱雪糕同埋雲呢拿醬 ,pudding入面有好多唔同嘅乾果,而且好強棗味,可能外國人食過呢一浸味,但係我就一般,仲好甜好甜,覺得普遍香港人都未必接受到,算係一試佢哋嘅傳統布甸,但下次就真係不了。
味道: 2.8/5
性價比: 2.8/5
成餐其實每一道菜都好滿意,唯獨係最後嗰個Christmas pudding真係有啲唔係好識欣賞。但整體而言真係好好味嘅一間!