2018-02-14
好耐無食自助餐,碰巧老弟在中大附近返工,所以就提議同埋老馬子去附近的凱悅食一餐,順道當食個團年飯。 餐廳檈底夠高,所以感覺開揚,開放式廚房及食物吧枱都集中係一邊好方便。入座時侍應温馨提示我地要留意敲鐘提示,因為自助冕餐時段會輪流供應4款不同的限定食物予客人享用。 係未等到限定食物前,老弟和媽子已經急不及待巡視了一轉,搬了座小山回來。都未開始食,已經响第一個鐘,見大家紛紛走去排隊,好有秩序,我地都跟住排。每人手上都捧住一碗丼返黎。 丼飯賣相好靚,大大塊海膽鋪面,仲有滿滿的三文魚子,入口卜卜脆,海膽又夠鮮甜,仲有粒粒刺身,份量雖然唔大,但因為新鮮,所以過足口癮!! 因為天氣凍,所以我主攻熟食多。即切的烤牛肉,粉紅色大大一塊肉厚又多汁,好好食~仲有羊架,唔羶之餘又多汁。仲有自家製PIZZA,餅身較薄,即場送入烤壚焗,熱辣辣。 烤三文魚微辣,上面有滿滿麵包糠,泡菜炒蜆,蜆肉肥美,仲有2款意粉可供選擇。 食完熱食就開始食海鮮,海鮮有5款,蟹腳、帶子、青口、大蝦同埋剝殼大蝦,蟹腳海水味濃,其他都啖啖肉,阿媽都過足海鮮癮。 第二款限定食物係芝士磨菇焗龍蝦配美國肉眼,
第二款限定食物係芝士磨菇焗龍蝦配美國肉眼,龍蝦開邊,上面係滿滿的芝士,啲肉一拆即開,最心係將蝦蚶啲內起左放埋係龍蝦入面,啖啖爽口彈牙。肉眼厚切係無得輸。
差不多件件都有2cm厚,切開就見到油亮亮的牛脂掛在肉上,牛味夠濃肉又夠豐腴,食唔停口。
比較欣賞呢度的小炒,有咖哩豬扒、炒芥蘭、蒜子浸芥菜膽、炆羊腩、牛仔骨、蝦仁雞片及麻辣煮蜆。樣樣都炒得惹味,尤其個羊腩,十分入味,深得阿媽心。
蠔皇鮑魚扣花膠伴脆米係第三款限定食物,花膠煮得好稔好入味,膠質好重,鮑魚雖然唔算大隻,但每碗都有成2隻,仲有個入味的大花菇,好好食。
原本仲想食個叉燒河粉或者刺身壽司,但天氣咁凍啲熟食太吸引,所以放棄左,留返啲胃納飲個蟲草花燉雞湯同埋食甜品。不過係食甜品前都encore左個轉羊架同埋烤牛肉,因為真係好鍾意食肉。
甜品選擇好多,一入門口就見,到,而且排列好整齊而且精緻,侍應經常refill。有即場製作的PANCAKE及格仔餅。蛋糕有6款,買相幾靚。個人認為個粟子蓉蛋糕好出色。栗子蓉夠細緻,而且唔太甜,好啱我口味。
仲有白朱古力忌廉蛋糕,好鬆軟,檸檬芝士撻,朱支力蛋糕等。
仲有小杯裝的香芒布甸、焦糖燉蛋、朱古力撻、葡撻及桂花糕同埋七彩的糖果,感覺繽紛甜蜜。不能錯過Tiramisu,因為酒味香濃又creamy!!!
食埋最後的火焰雪山,廚師即席係食各面前點火,冰火交融的雪山外面係輕柔的蛋白,入面是滿佈冧酒和白蘭地酒香的蛋糕,同雪糕,食完個口仲係酒香彌漫~
最後見雪糕咁多種味道,所以點都要食多2球先罷手,雖然係好飽,但其實仲想繼續食(>..<)
唔係無食過出面的自助餐,但總是覺得價錢貴得黎環境又嘈吵,但呢度食得舒服之餘,每樣食物都可保持水準,令人有滿載而歸的感覺。夜晩最緊要挑剔的媽子都食得好滿意!!!如果唔想同人迫,不妨舒舒服服黎呢度食返餐!!!下次揾個機會黎encore先得。