2008-05-20 4 views
上星期天去了人山人海的 Shakey's Pizza - 沙田店,足足等了45鐘還是滿心期待,但是發生了小插曲,加上細看這餐廳的各樣安排後,我想我以後都唔會再去了!!這始終是食評,還是談談食物先。稍後才講講單小插曲吧!等位時看了餐牌啲靚相,已選定以下食物。二人前,三樣嘢,$389蚊,仲食唔晒添!1) 龍蝦忌廉湯> 濃濃嘅龍蝦味,又有龍蝦肉、海鮮粒、多士。唔錯唔錯!2) 豬肋骨> 其實不是全條肋骨,半條骨加軟骨位,非常嫩、有豬肉味,加埋BBQ醬就 Perfect!但我就覺待略嫌淡咗啲,如果用多啲BBQ醬腌,唔駛點醬都夠味就仲好!3) 深海龍皇> 估唔到用龍蝦嚟焗Pizza咁好食,又無焗乾哂,好似食緊芝士焗龍蝦咁!得意之作,值得推介!成二佰零八蚊,貴啲都要試吓!不過,看完小插曲後,自己再衡量吓試唔試啦!小插曲係咁嘅,我們被安排坐係近Pizza bar同出菜廚房位對出第二張枱,Pizza bar隔籬就係出菜廚房位,而收污糟碟又係出菜廚房位,食又嗰度收污糟碟又係嗰度!餐廳特派兩位員工在這位置出菜及收污糟碟,無帶手套架!嗰頭收污糟碟後跟手就由廚房遞出菜,哎也!我們點完菜後

這始終是食評,還是談談食物先。稍後才講講單小插曲吧!

等位時看了餐牌啲靚相,已選定以下食物。

二人前,三樣嘢,$389蚊,仲食唔晒添!

1) 龍蝦忌廉湯

> 濃濃嘅龍蝦味,又有龍蝦肉、海鮮粒、多士。唔錯唔錯!

2) 豬肋骨

3) 深海龍皇

我們點完菜後就百無了賴四圍望,一望之下,發覺待應收咗其他食客食完嘅深海龍皇(即係得番嗰龍蝦頭同尾嘅殼同塊木版)交到收碟位,之後收碟位嗰同事就二話不說作出分類,龍蝦頭同尾嘅殼執起交比Pizza Bar果邊,木版就遞去廚房係另一邊。我們即時目定口呆!心想:唔係嘛,原個菠蘿炒飯?!即時叫經理埋嚟了解吓,問道他們不會循環再用嘛?經理話唔會!之後再去同收碟同事傾兩咀後再覆我,話Pizza Bar果邊有個垃圾袋架,啲殼扔在那邊才另你誤會!同埋話佢哋唔值得、同唔會咁做喎,會反映吓比公司聽改善吓喎!講真我們等位等咗九個字又肚餓、又剛點菜,唔通走過去Pizza Bar睇吓有無垃圾袋咩,唉!無奈接受。

那刻當堂係我心中扣晒分了,無哂Mood!之後整晚我都瞄著"出菜收菜"位,之後所有深海龍皇全部去晒廚房,無扔過去Pizza Bar果邊個垃圾袋lu。

仲有去呢度食飯要好高EQ先好去,一個唔好彩張抬編係最外圍,又近嗌位處就慘喇!我等位時眼見有枱EQ爆燈嘅食客就座係我形容嘅枱,隔籬有兩個過度活躍症嘅細路企正係張枱旁,又大聲講,又玩又跳,又不時望住果枱啲食客食嘢,但個食客又可以若無其事繼續食,勁呀!我自問就唔得喇!

講到尾,呢間餐廳輸係間格同安排,而唔係食物!真係唔抵!
$190 (Dinner)