2022-10-13 442 views
維記, 一個你我都耳熟能詳的名字, 當我还在荔枝角上班的時候, 潤牛米長期係我comfort food頭三位, 我係一個內臟控, 人大了, 不得不小心飲食, 到維记次數亦都一路一路減少.深水埗有兩間豬潤名店, 自己一直係維記嘅粉絲, 原因佢個湯底相當潤牛, 好多時我都會'乾碗', 今次有一個小發現, 發覺豬潤變厚左, 口感好左, 當然唔可以同其他厚切嘅相比, 星期日嘅下午食咗潤牛米加太陽蛋, 茶走, 其實已經飽,但係見到差唔多枱枱都叫西多士, 咦係喎, 佢嘅西多士係煎嘅, 想食好耐, 諗咗十秒, “一件西多士丫唔該”, 對於炸嘅西多士真係食到有啲驚, 雖然有啲飽但係都唔覺得太漏(自己呃自己), 一個人埋單七十幾, 食到捧住個肚,後天重陽, 做節.

一個人埋單七十幾, 食到捧住個肚,後天重陽, 做節.

2022-10-02
  • 豬潤牛肉米