未到lunch time去食,因為第一次去,見有廚師推介碗仔翅餐,但係喺茶餐一欄,當然問清楚呢個時段有冇呢個餐,點解會專登問,係因為見佢早/茶餐係去到11:30,我地入去啱啱過咗十分鐘,朋友話開聲問下啦,茶餐廳都係做街坊生意,有時有走盞會俾你叫。咁問過個姐姐話有先叫,叫咗兩個餐等食,點知返單收$30一碗碗仔翅,另收$15一杯奶茶。本來一個碗仔翅連奶茶餐成$30,相對茶廳餐黎講,都唔太合理,只係諗住一試,而家仲分開收,見到張單咁當然即刻取消啦,阿姐竟然話整咗,同時送埋杯奶茶岀黎,屈你要!呢個時候已經覺得有啲被屈feel,都算,咁碗仔翅未黎,就取消咗佢啦,佢竟然話唔得!明明杯奶茶分開收錢,碗仔翅又未未岀,我叫嗰時你又唔聽清楚我問你先落單,你又唔覆單,有乜理由仲唔俾我取消?!同佢理論,個廚房阿姐走岀黎,指住我地個鼻話『食唔起就唔好食』!呢間係咩茶餐廳?咁招呼客?!我地坐喺度食,佢就企喺度鬧,同佢理論,話我地係_指_住_個_餐_牌_問_清_楚_有_冇_呢_個_餐先叫!個奶茶仲講明係跟_餐_叫_嘅!如果唔係正常邊有人會呢個時間專登入去間茶餐廳,分別叫一碗$30嘅碗仔翅同一杯$15嘅奶茶?!個客唔

我地坐喺度食,佢就企喺度鬧,同佢理論,話我地係_指_住_個_餐_牌_問_清_楚_有_冇_呢_個_餐先叫!個奶茶仲講明係跟_餐_叫_嘅!如果唔係正常邊有人會呢個時間專登入去間茶餐廳,分別叫一碗$30嘅碗仔翅同一杯$15嘅奶茶?!個客唔開口問,你落單前都會提下佢啦!何況我指住問?!

道理唔夠人講,佢竟然話『食唔起呢餐我唔收你錢請你食啦』,跟住繼續鬧,繼續重覆呢句,俾人鬧住仲點食,你咁講我地梗係走啦!轉過頭佢又話未俾錢,好!你講晒!我地飲咗碗冇味嘅湯,你要咁樣打開門做生意屈錢,我咪俾你囉,掉低咗一百蚊俾佢睇醫生!講黎講去都係話人食唔起,如果佢覺得呢句係侮辱緊人,我聽落只係覺得佢侮辱緊自己,原來由頭到尾,你都係為錢啫!

我俾錢去食嘢,去得茶餐廳都唔要求有咩服務,係想食餐心安理得嘅安樂茶飯,冇諗過應該做街坊生意嘅茶餐廳,人情味欠奉之餘,仲咁樣屈錢!

講真,邊個會諗住食個地踎茶餐要走去寫OpenRice,至少我自己冇諗過,第一次寫食評,竟然係因為嬲到一定要將佢嘅惡劣手法公諸於世!

我俾一百蚊俾得心安理得,唔知佢咁屈返黎啲錢,收得係咪心安理得呢!