2021-05-18 1143 views
今餐係我今年第二餐既生日飯~總括而言,這家法國餐館做到法國傳統味道(同我係巴黎公幹時食到既味道差不多),亦做到法國侍應對華人既傲慢態度😅,但沒有法國人對serve客人/菜式果種講究。先講食物!《餐前/伴餐面包》- 少少凍,外面硬內不軟,低於正常法國餐館水平。- 順帶一提,其實法國人對面包係幾重視,因為無論早/午/晚餐,佢地每碟食物,出於對廚師專重,好多時「汁都撈埋」咁,會用面包「瀨」乾淨成個碟。所以面包一般質素唔會太差。《白酒-Chardonnay》- 正常水準,百幾蚊杯就有d over-priced,同平時Taste買到百幾蚊一枝既Chardonnay差唔多。- 本身叫侍應講下,話想是但飲杯白酒伴餐,問有冇House White,佢話冇。咁再問有冇推介,他指住個板叫我自己揀。我再問成個板冇咩推介,佢竟然講杯Moscato。。。- 我之後無奈地叫佢比杯Chardonnay我算。。《生牛肉他他》- 一個字「正」。- 完全法國傳統口味,當中洋蔥、醋、牛肉香甜、蔥、蛋香,完全perfectly matched!- 評分:9.5/10《生蠔拼盤》- 不錯,全部新鮮,有蠔味,海水味,一點都唔腥!
今餐係我今年第二餐既生日飯~

先講食物!

《餐前/伴餐面包》
- 少少凍,外面硬內不軟,低於正常法國餐館水平。

《白酒-Chardonnay》
- 我之後無奈地叫佢比杯Chardonnay我算。。

《生牛肉他他》
- 一個字「正」。
- 評分:9.5/10

《生蠔拼盤》
- 不錯,全部新鮮,有蠔味,海水味,一點都唔腥!
- 不過侍應係完全沒介紹每對蠔係邊到來,邊對開始食先。。。
- 經驗所談, 都是法國蠔,礦物味同海水味足,襯到個蠔味出來。
- 可惜有點蠔碎。。。
- 評分:7.5/10

《黑松露牛扒配鵝肝》
- 賣相一睇,同垃圾崗沒分別。我自己屋企煮飯擺盤都比佢好。
- 味道ok。個汁咸左少少,好彩個牛味同鵝肝味夠出,都仲可以。
- 叫左medium rare,上碟大概medium-medium well啦。
- 評分:6.5/10

《熱情果焦糖燉蛋》
- 有驚嘉!佢用個熱情果皮/殼做底,整個焦糖燉蛋上去。
- 幾唔錯!
- 評分:7/10

《焦糖牛奶米飯布甸》
- 幾好食,焦糖牛奶味好濃!有少少餅脆係面,撈埋食幾好。
- 但真係好甜好甜,食完飽滯成日。
- 評分:6.5/10

再講服務。
真心-差。。

1. 訂位
- 友人訂位,講明生日慶祝,要求甜品寫字句。應承左沒做。
- 友人訂位禮貌問一句有沒有dress code要求。侍應回應時譏笑態度,說句you can wear whatever you want之後cut 線。

2. 上菜
- 基本上,呢間野係菜餐廳態度,法國菜味道。

- 我張枱完全係爆曬棚。
- 未食完一樣再來另一樣。

3. 態度
- 基本上,係leave you there and eat and pay and fuxk off 既態度囉。

總結
- 食物:7/10