2010-07-23
又係與女友們聚會既日子,Simplylife 被選中為是晚晚餐既地點。怕避免等位之苦,我6點15分就到左,只等恃應將枱整理好就入座。响 Setting 方面,九龍塘既 Simplylife 跟中環 IFC 既 Simplylife 有些少唔同。記憶中中環 IFC 夜晚會變得較為 Fancy,燈光調暗,點上燭光,有由每份 HK$200 多元起既 Set Dinner 供客人選擇;而近門口一帶,則維持自助形式,即客人需到櫃面選好食物之後,憑單於 Cashier 付款,然後將食物取回座位。而九龍塘店無論餐廳內或外既座位都係統一Causal 既 Style,全由侍應招呼! 麵包:每枱客人都會有白同麥兩款既法包,味道 OK! 南瓜湯:湯夠滑,但南瓜味較輕。 龍蝦湯:味道 OK,不過不失,但無發現有龍蝦肉。*以上兩湯都唔夠熱,如果可以熱 d 既話,味道應該可以出 d。 蟹肉沙律:蟹肉算做得唔錯,起碼食味自然、無任何雪味。沙律菜新鮮,淋上麻醬頗有新意,抵讚。蟹肉質地軟同 "淋",沙律菜爽口,兩者食味均較清淡,而麻醬相對較 "杰",味道較濃,且將將另外兩個材料黏上,為沙律加添左次感及香味。 茄子大蝦沙
麵包:每枱客人都會有白同麥兩款既法包,味道 OK!
南瓜湯:湯夠滑,但南瓜味較輕。
龍蝦湯:味道 OK,不過不失,但無發現有龍蝦肉。
茄子大蝦沙律:大蝦新鮮,味道 OK,嚴格黎講則唔夠香。沖料稍稍偏甜,但食唔到有茄子,可能自己攪錯???
酸甜雞肉有機糙米飯:一食覺得味道與泰式冬陰功有8成相似,但調味做得好好,唔太濃烈,但又可帶出香味,食落舒服!雞肉則有少許"嚡",但可接受。而糙米飯軟硬度適中,唔錯既選擇呀!
士多啤梨芝士餅:屬於軟身芝士餅,士多啤梨味較自然,餅底厚薄適中,OK 喎!
朱古力 Brownie 配雲呢嗱雪糕:朋友們都有d失望,事關質地無論裡外都較硬,一义即碎開,裡面亦只有少許溶化既朱古力粒。
甘菊茶、蘋果茶、梨茶:都係同一牌子既菜包,味道 OK 啦。
Ice Grapefruit Ginger Juice:朋友話味道唔錯!
另外,到夜晚8點客人就可以以 $23 蚊既優惠價購買3個麵包,不過無得逐個選,餐廳已裝好一袋袭,唯有選最啱心水既組合啦!
環境:裝修採用悠閒、輕鬆、純尚自然健康風格。
服務:侍應都係較年輕,可能唔太老練,不過都係有禮貌既。年青人要繼續努力呀!