2018-08-02
筆者介紹:人稱「肥佬B」,自2009年加入openrice,一直以openrice用作bookmark餐廳用途。踏入三十之年,心廣體胖嘅我quota遞減,故每逢可以出街食飯定必事前做足功課,以免浪費quota,希望透過寫食評同大家分享飲食心得和介紹我嘅口袋餐廳。作為新界仔嘅我,更與女友相約「每月港島一餐」,有興趣就即刻follow我啦!豬潤呢味野同榴槤一樣,唔係個個啱食,如果食過腥臭嘅更會令你以後都有陰影唔想再試!而如果你問我第一次帶朋友食豬潤去邊度食,我就一定會提議你黎漢發!漢發都係見有人介意我先去,話好過有得賣咖央多個間,果然食過就知有幾堅!當日從深水埗站行過去,都行左十幾分鐘,唔係太易搵,好在平日四五點唔太多人,即刻叫個豬潤米!豬潤完全唔吝嗇有六七舊,全部大大件厚切僅僅熟,作為一塊靚豬潤,無渣無筋無腥臭大呢d真係基本,當你大啖咬落去係爽同彈牙,有d似食緊脆鯇嘅感覺,明顯係啤好耐水而且係新鮮先會咁好食!但係,咁好食點解都得唔到滿分?敗筆在於湯底,係咪老闆花左太多心血時間去製作豬潤而忽略左個湯底?個湯底好似係紅色出前一丁調味包咁,真係好失望,d豬潤咁完美唔應該係配d咁嘅湯底,希望下次
但係,咁好食點解都得唔到滿分?敗筆在於湯底,係咪老闆花左太多心血時間去製作豬潤而忽略左個湯底?個湯底好似係紅色出前一丁調味包咁,真係好失望,d豬潤咁完美唔應該係配d咁嘅湯底,希望下次黎食豬潤依舊,然後湯底有改良,咁就可以拎埋個一粒星!
豬潤米
豬潤米