2020-08-11
趁着W Hotel做緊優惠,就去試吓佢哋嘅Afternoon Tea,服務上好好,打去confirm booking時,要求坐窗邊位都安排到,酒店亦都俾咗人一個信封可以放口罩。另外就係去到坐低之後waitress好有耐性介紹今日有啲咩食。成個Afternoon Tea包兩杯飲品,五款咸點,五款甜點。推介不太合適我個人口味咸點:人蔘雞湯啫喱配醋漬雲耳杞子(個人好鍾意佢入口即溶變返湯嗰種口感,味道上佢有好濃烈嘅老火湯味道。)活力沙律配香脆米餅越式春卷配醉蝦(蝦味同佢嘅香料好夾,令到個蝦味提升左)香煎三文魚配法蔥碎發紅棗醬(因為當日好遲食個三文魚,但係佢嗰個魚油都係keep到好香,同埋個魚肉好嫩)紅菜頭意式麵包配日式八爪魚沙律(初初上菜以為係甜點,一食落去八爪魚沙律好香,再配返個趣卜卜嘅紅菜頭麵包,好有驚喜)甜點蝶豆花檸檬大菜糕(由喊轉甜,檸檬大菜糕發揮到佢好大嘅作用,首先佢唔似一般甜品咁流,另外嘅係佢好清新,可以開始食甜點)淮山士多啤梨撻牛油果杞子黑朱古力布朗尼(好creamy,朱古力味好夠,唔會話好實)洛神花芝麻蛋糕黃薑味scone(我個人都比較鍾意薑味嘅甜品,咁佢個薑味比較出再加埋啲牛
推介
不太合適我個人口味
咸點:
人蔘雞湯啫喱配醋漬雲耳杞子
活力沙律配香脆米餅
越式春卷配醉蝦
(蝦味同佢嘅香料好夾,令到個蝦味提升左)
香煎三文魚配法蔥碎發紅棗醬
紅菜頭意式麵包配日式八爪魚沙律
甜點
蝶豆花檸檬大菜糕
淮山士多啤梨撻
牛油果杞子黑朱古力布朗尼
(好creamy,朱古力味好夠,唔會話好實)
洛神花芝麻蛋糕
黃薑味scone
(我個人都比較鍾意薑味嘅甜品,咁佢個薑味比較出再加埋啲牛油香,所以成個味道夾得好好)
桃膠雪耳特飲杯
最後總結成個Afternoon Tea都幾好喺某部份甜點同咸點唔係咁適合個人口味。
服務都令我好滿意,枱與枱嘅距離都好闊。