2022-12-17
昨晚同朋友去完長洲番黎中環,同佢bk左間靚餐廳,行到半路見到呢間nutea,之前已經聽過唔少好飲野之人推介過,但之前一直無咩機會經過見到,今次就試下佢🤔因為一陣就食dinner,所以我地只係叫左杯伯爵朱古力堅果奶蓋茶😂間野叫得nuttea,主打係個堅果奶蓋,點講好呢… 好rich😍 過去一般奶蓋通常都係最多係加芝士,會否好rich呢?都會的,但坦白講heavy左d,會膩。而佢係堅果🤤🤤,無左芝士個種重口感換來的係堅果的香味,卻沒有食堅果個種好硬會會乾喉嚨的感覺(好啦因為佢係飲品黎 xd😂)Btw 佢有木羹仔俾你食奶蓋,成件事都幾靚😀 有d食雪糕的感覺(個種幸福感😆😆)因為係朱古力堅果奶蓋,佢整個奶蓋滿滿的可可,為本身的堅果奶蓋增添左一份甘苦味,整體再升格左,層次好豐富(佢應該再加左d類似岩鹽的野落個奶蓋度?)跟佢的指示一口飲到茶加奶蓋,茶係伯爵茶,成件事由rich變得fresh😆 佢個伯爵茶好fresh!之前去長洲食好多野的個種膩都減左唔少(唔好問我點解有d膩都買野飲😜)然後... 我地因為覺得個奶蓋太好食,所以... 我地食左都幾多先最後mix埋杯野😝😝 結論係... 如果我地留番大
然後... 我地因為覺得個奶蓋太好食,所以... 我地食左都幾多先最後mix埋杯野😝😝 結論係... 如果我地留番大概一半-2/5的奶蓋再mix應該會好好飲🙈 我地只留左1/4左右,所以飲落變左一個fresh版的伯爵朱古力堅果奶蓋茶😂 有d搞笑,但其實感覺都幾好飲