2024-02-27 2298 views
單純想食台灣蛋餅而嚟到中環Soho區,真係要切記‼️早起的鳥兒唔洗排隊‼️正值星期五嘅外出用餐高峰日,上環搵食Buddy 早在12:00嚟到拎位,點知要等齊人先可入座!我係長命扶手電梯上緊嚟嘅時候,Buddy話仲唔嚟最後一張枱要比人坐埋啦😭搞到我勁緊張,即刻9衝上雲咸街,差少少衝埋紅燈過馬路!香港人食餐飯都咁chur🤣🤣🍜外省牛肉麵(牛肋)牛肉湯底清香甘甜,無台灣本土嘅牛肉麵有藥材味,麵質少許彈牙,牛肋燜得好鬆軟。雖然唔可以講係香港最好食嘅台灣牛肉麵,但以同區同款菜式嚟講性價比高,味道算中上。🍛香雞排飯見到呢碟餸菜滿滿嘅碟頭飯,令我懷念老厝邊剛開業時嘅香酥雞飯,又係咁樣滿滿嘅餸配大大片炸雞,可惜係水準維持唔住。而呢度嘅小菜煮得好食,有台灣風味,用上有口感嘅珍珠米。但雞排就一般,肉質有少少榎,外皮好快就吸咗啲餸汁濕咗,夾起就甩曬。🌯鮪魚蛋餅蛋餅做得唔錯,少許煙韌嘅外皮夾上調味過嘅鮪魚肉,榮升我心目中蛋餅三甲之列!好食❤️嚟到門口見3個獎牌,我哋先知佢拎過幾年米芝蓮推介咁勁揪!雖然食物未到驚艷級數,價錢都未可以叫抵食,但以中環Soho區嚟講算經濟。順路經過可以一試蛋餅😎👍

🍜外省牛肉麵(牛肋)

🍛香雞排飯

🌯鮪魚蛋餅

嚟到門口見3個獎牌,我哋先知佢拎過幾年米芝蓮推介咁勁揪!
  • 鮪魚蛋餅