2024-05-24
今晚男友俾咗個surprise我,嚟咗呢間我book mark好耐嘅傳統葡萄牙餐廳,環境別緻之餘充滿懷舊葡萄牙酒吧氣氛。今晚點咗1個side dish、2個main dish、甜品、餐酒,全部煮法同食材都好正宗,感覺去返葡萄牙食嘅餐廳一樣。Prato da Ribeira葡萄牙香腸配橄欖麵包,店員會首先有tTable Service將佢現場燒香🔥 有別於平時食嘅香腸,瘦肉嘅比例偏多同埋有好濃厚嘅香料味道,橄欖包配埋葡萄牙出名嘅橄欖油真係天衣無縫!Arroz de Marisco葡萄牙海鮮飯有別於西班牙海鮮繪飯,呢一個比較多湯汁,相對我反而會鍾意呢個多啲,飯煮得更入味,顆粒分明,搭配上各種新鮮嘅海鮮例如青口、大蝦、魷魚同大蜆,口感豐富,而且海鮮總匯嘅份量非常之多,係我食過海鮮main dish入面最多嘅一道菜式,夠哂滿足!Sardinha Assada烤沙丁魚係一道葡萄牙知名嘅傳統菜式,魚肉經過烤制,保持咗魚肉原有嘅鮮嫩和濃郁魚香。魚皮烤至酥脆,連肉一齊食口感更多層次,一放上枱已經帶有淡淡嘅鹽味同炭烤的香氣,配上烤焗後嘅薯塊食令整件事更balance。Premium Pastel de
Prato da Ribeira
Arroz de Marisco
Sardinha Assada
Premium Pastel de Nata & Port Wine Baked
葡式蛋撻外皮酥軟,奶同蛋味濃郁,餐廳專乘搭配上波特酒,酒香同甜味相互添色,真係好適合為今晚嚟一個完美嘅終結。