2017-11-09
以前總係覺得sous vide係一樣上流嘅東西花嘅時機較長 落嘅心思較多所以通常唔係周圍都食到以前都係Fine dining中會出現而家slow cook愈來愈多人認識亦冇以前咁難煮得好開始有更多平民化啲嘅選擇呢一間就係主打慢煮料理嘅cafe 價錢相當親民慢煮呢樣嘢之所以咁吸引因為以低溫長時間去煮 肉質相對腍嫩 肉汁不易流失 肉味亦keep得到呢間就完全做到慢煮嘅神髓🍝慢煮牛頰肉意粉牛面肉本身已經係較腍軟嘅部位 用上慢煮嘅方法係perfect match先慢煮後煎 外層脆口帶焦香 內裡肉質滑嫩無渣 牛味突出Linguini煮得al dente 乾身帶咬口只係稍嫌蕃茄醬太甜 落糖太多 同埋口感太沙但個牛牛已經完勝~最最最喜歡嘅係🍎慢煮豬腩肉蘋果open faced sandwich豬腩肉脂肪:瘦肉比例係half half亦都係先慢煮後煎 幾近入口即溶難免帶點油膩 但配搭蘋果一齊食就完全冇滯嘅感覺蘋果用糖煮過 帶爽脆 一甜一鹹相當夾加埋sourdough上嘅沙律醬椰菜絲 酸酸地 好refreshing唔heavy本身個飽可以揀sourdough or seeded bread其實我兩種都麻
以前總係覺得sous vide係一樣上流嘅東西
🍝慢煮牛頰肉意粉
先慢煮後煎 外層脆口帶焦香 內裡肉質滑嫩無渣 牛味突出
Linguini煮得al dente 乾身帶咬口
只係稍嫌蕃茄醬太甜 落糖太多 同埋口感太沙
但個牛牛已經完勝~
最最最喜歡嘅係
🍎慢煮豬腩肉蘋果open faced sandwich
豬腩肉脂肪:瘦肉比例係half half
亦都係先慢煮後煎 幾近入口即溶
難免帶點油膩 但配搭蘋果一齊食就完全冇滯嘅感覺
蘋果用糖煮過 帶爽脆 一甜一鹹相當夾
其實我兩種都麻麻地 最後都係揀sourdough
以前食過個啲 個皮硬到摵唔開 :/ 麵包酸性較高 不太合我口味
呢到嘅sourdough令我好驚喜 個麵包皮係脆嘅 唔係硬嘅 內裡綿密軟熟 成件事非常美好😻
☕️最後講下個white charcoal
係double espresso shot加奶加竹炭粉