2018-05-14 506 views
好朋友生日慶祝約食飯 ,上咗openrice望下有什麼好嘢食,見到有一間NEW's新開張在上環永樂街,有pizza,小食 , 意粉等,這店舖的食物賣相很吸引,有好多未試過的配搭菜式, 為左搜集一下資料,我們還上了momo facebook專頁 看看,睇完覺得幾適合我們為朋友慶祝生日 . 當再見到openrice 上面有優惠價, 是自選一人套餐. 再看見餐飲券詳情 & 餐牌內的食物好岩吃, 我們就決定試新野, 一行五人,買了五張優惠卷並book好時間去餐廳。 (P.S. : 喺我哋買卷之前就打咗電話去book位,並問餐飲券詳情, 告知他們, 我哋將會買一人套餐優惠券5份,會上嚟店舖食晩飯,當時在電話中, 待應好有耐性地解答我毎一個的問題. ) 去到門口 我哋已經覺得好特別, 入到去雖然店舖不大,但係估計可容納大約二十幾人, 周圍嘅擺設有好多 狗狗,氣氛好好, 我同朋友都是很愛狗的, 真係好Amazing嘅Feel。 入到去坐低,已經有待應招呼,放下毎 一人一杯熱茶, 侍應好有禮貌. 我們買了一個小型蛋糕, 問可唔可以幫忙擺落雪櫃,他們 好爽好笑容地回答: Sure!! 態度非常樂意。t

入到去坐低,已經有待應招呼,放下毎 一人一杯熱茶, 侍應好有禮貌. 我們買了一個小型蛋糕, 問可唔可以幫忙擺落雪櫃,他們 好爽好笑容地回答: Sure!! 態度非常樂意。thx you.

~我們再留意到餐廳桌上的杯碟有法鬥狗狗的圖案 , 非常精緻 , 這樣的配搭, 食起上嚟一定好開心 。

我哋安頓咗之後, 我們揀咗主菜有卡邦尼煙肉旦意粉 , 13 吋 Margarita Pizza手工簿批 00麥粉手工製 - , 麵包糠焗比目魚魚扒及後我們見到廚師也在專注預備我們的晚餐 .

我們亦看到餐牌上有不同的前菜,小食, 還有主菜, drink list,在等朋友嘅時間, 點了三樣小食試下,
有 French Fries薯條 ,

French Fries薯條
Fried spain baby squid 小魷魚 ,

Fried spain baby squid 魷魚

Deep Fried Ice Fish . 落Order見到廚師´即叫即製´給我們.
Deep Fried Ice Fish

全部叫晒香口野, 係時候醒吓個 味蕾。食物到時, 正!薯條係我們至愛的粗薯條. 不得不提那些醬汁真係好好味, 我們覺得係廚司特別調教的。 香口野食令我們食到津津有味。

晩餐期間見到隔離枱客人, 有好多狗狗,原來有狗狗嘅聚會, 看到這間餐廳可以帶狗狗一齊上嚟 玩, 環境令我唸起外國的餐廳, 真是毎一位愛狗之人喜訊。
以下的Pizza是隔離枱客人Order, 我見到賣相好正, 我眼看是日本風味,有鰻魚&玉子材料. Let Us try it Next Time

跟住開始食我們的晚餐, 先上 一碗熱辣辣的三文魚麵豉湯,
三文魚麵豉湯
冇諗過咁好味 ,真材實料的,見到一大舊三文魚肉,
三文魚麵豉湯
飲完這個湯之後, 每人一個前菜係 八爪魚大沙律, 調配恰當, 沙律內有新鮮的八爪魚片 ,食得出蔬菜好新鮮爽脆.
八爪魚沙律

及後就上的是主菜, 我叫的比目魚魚扒,它有菜墊底, Like, 魚上有黑松露份量還很多, 調配嘅汁更加好味,條魚整得啱啱好。賣相,味道95分
焗比目魚魚扒 約250g

朋友的卡邦尼煙肉旦意粉 也到了,好大碟, 朋友話好好味, 食到個碟好乾淨。

賣相,味道96分

卡邦尼煙肉旦意粉

另外仲有個13 吋 Margarita Pizza手工簿批 * 00麥粉手工製 。 這個手做pizza 是薄脆的 ,冇諗過咁大個,pizza上的材料有芝士蕃茄等, 朋友話芝士好香,好正。

賣相,味道95分

13 吋 Margarita Pizza手工簿批

食完正餐接住~甜品:

每人一粒,賣相,味道99分
真係小食多滋味

飲品: 餐牌內任何不含酒精飲品1杯,原來有好多選擇,我們揀了以下特飲。感覺透心涼,賣相好正,又有薄荷葉。  凍菠蘿雪碧 ,涷柑桔檸檬梳打, 涷熱情果紅茶 & 涷檸檬梳打

賣相,味道98分

涷檸檬梳打

涷熱情果紅茶

涷柑桔檸檬梳打

凍菠蘿雪碧

我們預早買的小型蛋糕為朋友慶祝,侍應也好醍目,協助換晒我們桌上叉同碟,在廚房取出蛋糕,還有蠟燭.整個氣氛好開心.

Birthday Cake (自購)

At the end
試左Openrice優惠卷實在太扺食,全晩餐廳的環境+氣氛+食物+服務令大家比好高評價, 生日主角朋友也好滿意, 開心之餘, 大家食到有水準之作.
$350 (Dinner)
Celebration
Birthday